Daugavpils teātrī nospēlēta šīs sezonas pēdējā pirmizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

9. un 10. jūnijā Daugavpils teātrī notika šīs sezonas noslēdzošā pirmizrāde "Tas, ko mēs nedzirdam" (rež. P. Pļavniece). Iestudējuma pamatā ir Justīnes Kļavas luga, kuru krievu valodā tulkojis Oļegs Šapošņikovs.

Balstoties gan uz statistikas datiem, gan pašu novērojumiem un līdzcilvēku pieredzi, radošā komanda secinājusi, ka cilvēki, neatkarīgi no materiālā nodrošinājuma un šķietamās dzīves kvalitātes, tuvojoties trīsdesmit gadu slieksnim, aizvien biežāk sirgst ar izdegšanu, mentālās veselības traucējumiem un jūtas neapmierināti ar sevi un savu eksistenci sabiedrībā. Tas mudinājis runāt par depresijas  un mentālās veselības problēmu cēloņiem, izceļot vienu no tiem - nevēlēšanos rūpēties par savām un savu tuvinieku dvēseles vajadzībām.

Lugas autore Justīne Kļava stāsta: „Lugā turpinu pētīt vientulības un sevis nemīlestības tēmu. Darba centrā ir cilvēks, kurš audzis pasaulē, kas jau no bērna kājas sniedz ļoti skaidru vēstījumu: „jūtas nav svarīgas”. Kaut kādā mērā tas ir stāsts par cilvēku, kuram nav iemācīts, kā tikt galā ar zaudējumiem, kā pieņemt un piedot, kā sevi mierināt. Visu līdzšinējo mūžu viņš aizvadījis ignorējot pats savas dvēseles vajadzības, un mēs ar Paulu Pļavnieci rādām mirkli šī cilvēka dzīvē, kad viņam vairs nav resursu, lai šīs vajadzības ignorētu.”

„Tas, ko mēs nedzirdam”
„Tas, ko mēs nedzirdam” Foto: Džeina Saulīte

Izrāde vēsta par divdesmit astoņus gadus vecu jaunieti Ņikitu, kurš zaudējis savas dzīves orientieri. Mīļotā meitene viņu pametusi, cienījamais literatūras skolotāja darbs pazaudēts, un  viņš nolemj atgriezties dzimtajās mājās: pie mātes, kura viena rūpējas par savu plānprātīgo tēvu, un skolas laika draugiem, lai rastu atbildi uz jautājumu: „Kāpēc viss, ko jūtu, ir skumjas?”.

Iestudējuma scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Dace Sloka, gaismu māksliniece - Jūlija Bondarenko. Lomās: Miroslavs Blakunovs, Žanna Lubgāne, Jurijs Losevs, Kristīne Veinšteina, Milena Savkina, Vadims Bogdanovs, Mihails Abramovs. Izrāde paredzēta skatītājiem, kuri ir sasnieguši 16 gadu vecumu. Izrādē skan necenzēta leksika.

Tuvākā izrāde – 28. septembrī plkst. 18.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu