Peters: Intelektuālā ielaušanās Latvijā notiek katru sekundi (8)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Peters
Jānis Peters Foto: Lauris Vīksne

Dzejnieks Jānis Peters 30. jūnijā svinēs 80 gadu jubileju un atceras laiku, kad viens citādi pavirzīts solis varēja nozīmēt pilnīgi citādu likteni gan pašam, gan Latvijai. Intervijā, kas publicēta žurnālā "Ir" viņš pieskaras savai dzejai, bērnībai, kā arī komentē Krievijas politiku. "Putins arī grib globālajā ainā dominēt," saka Peters.

"Mums Baltijā nevajag trīcēt un drebēt, ar armiju te neviens nenāks. Taču intelektuālā ielaušanās notiek katru sekundi. Nupat jau pasaule tā mainās, ka tas notiek visur — paskatieties ASV divkauju ar Ķīnu," saka Peters, kurš pēc neatkarības atgūšanas bija Latvijas pirmais vēstnieks Maskavā.

"Putins arī grib globālajā ainā dominēt."

Kad strādāju Krievijā, biju cerību pilns.

"Prezidentam Jeļcinam bija daudz kļūdu, piemēram, karš Čečenijā - tas uz viņu met ēnu. Taču Jeļcins izšķīra Baltijas valstu neatkarības jautājumu: ja viņš nebūtu pieteicis karu Padomju Savienībai - es ceru, ka lasītāji saprot, ko tagad saku - mēs, iespējams, būtu citā situācijā. Pēc šī Jeļcina soļa visa PSRS sabēga vienā vietā - aiz Kremļa sienām, dažos kvadrātkilometros," viņš saka.

Intervijā dzejnieks runā arī par savu dzeju un populāru dziesmu vārdiem. "Dziesmas - tā ir matemātika," viņš saka. 

Taujāts par populāro Raimonda Paula dziesmu "Zilais karbunkuls", kuras vārdu autors viņš ir, Peters atbild, ka karbunkuls ir dārgakmens.

"Es urbjos vārdnīcās, man to blakus vienmēr ir daudz. Karbunkuls ir arī sarkanais, bet tas man dzejolī nederēja. Derēja zilais," viņš komentē. 

Foto: Arēnā ieskandināta Jāņa Petera jubileja.

Pilnu interviju ar dzejnieku var lasīt jaunākajā žurnāla "Ir" numurā.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu