Kleiro - mūzikas industrijas mākslīgais augs vai "guļamistabas popa" sensācija (1)

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Kleiro (Clairo)
Kleiro (Clairo) Foto: publicitātes

Video vietne "Youtube" jau vairākus gadus ir viena no svarīgākajām platformām jaunajiem mūziķiem - tīmeklis ir stāvgrūdām pilns ar gana kvalitatīvi ieskaņotiem, uzfilmētiem mūzikas ierakstiem. Ik pa laikam kāds video kļūst par virālu hitu, pievēršot māksliniekam pastiprinātu uzmanību. Pirms dažiem gadiem par šādu hitu kļuva tolaik 17 gadus vecās Klēras Kotrilas jeb Kleiro (Clairo) dziesmiņa "Pretty Girl". Visi turpmākie notikumi jau ir daļa no "amerikāņu sapņa" stāsta, bet vai tiešām Kleiro ir "virāla nejaušība"? Par to domas dalās.

Clairo "Immunity"

(Rough Trade)

9/12

Ja neesat vēl pazīstami ar šo 1998. gadā Atlantā dzimušo meiteni, tad noteikti iepazīšanos sāciet ar "Pretty Girl" - simpātisku "lo-fi", tā dēvētā "guļamistabas popa" dziesmu, kurā Kleiro, turot rokās plastmasas rotaļlietu, dzied sava datora kamerā “I could be a pretty girl, shut up when you want me to”. Jau iepriekš Kleiro "Youtube" publicēja savu mūziku, bet tieši "Pretty Girl" kādu dīvainu algoritmu rezultātā kļuva par sensāciju. Protams, sensācija nebūtu notikusi, ja cilvēkiem nepatiktu dziesma. Tā tiešām ir melodiska, un arī pati Klēra ar savu vienkāršību apbur un uzrunā. 

Video: Clairo "Pretty Girl" (2017).

Tomēr jau pavisam drīz tīmekļa troļļi atklāja vairākas interesantas lietas par Kleiro. Pirmkārt, daudzi sāka norādīt uz dziesmas pārlieku lielo līdzību ar 2015. gadā publicēto Šarlotes Erkoli (Charlotte Ercoli) skaņdarbu. Jā, līdzību nevar noliegt - izmantots tas pats bungu bīts un arī skanējums nedaudz līdzīgs. 

Video: Šarlote Erkoli "Nun Lover" (2015)

Un otrs fakts, kas atklājās, - Kleiro tēvs Džefs Kotrils (Geoff Cottrill) ir cieši saistīts ar mūzikas industriju. Viņš bijis mārketinga cilvēks kompānijā "Converse" un bijis atbildīgs par kompānijas mūzikas studijas "Rubber Tracks" izveidi. Tātad cilvēks ar kontaktiem mūzikas industrijā. 

Nesenās intervijās Kleiro nenoliedz, ka tētis viņai palīdzējis, savedis kopā ar atslēgas cilvēkiem.

"Tētis mani iepazīstināja ar Alu Grīnu, mamma ar "Mazzy Star" un "Cocteau Twins","

viņa atklāj.

Rezultātā pēc "Pretty Girl" panākumiem seko pirmais EP "Diary 001", kuru pamana un augstu novērtē medijs "Pitchfork". Un tad seko sadarbība ar bijušo "Vampire Weekend" taustiņinstrumentālistu Rostamu Batmangliju (Rostam Batmanglij), kas šomēnes izdotajā debijas albumā līdzproducējis visas dziesmas. 

Vai šāds scenārijs būtu iespējams bez kontaktiem mūzikas industrijā? Varam tikai spekulēt. 

Kleiro (Clairo)
Kleiro (Clairo) Foto: publicitātes

Plaģiāts? Industrijas augs? Ja mūzika ir interesanta, tad tam visam mūsdienās vairs nav nekādas nozīmes. Un Kleiro pirmā pilnmetrāžas plate "Immunity" tik tiešām ir solīda debija. Viņas muzikālās ietekmes ir augstvērtīgas (kvalitatīva soulmūzika, Frenkija Kosmosa, indie) un tas jūtams šajās vienpadsmit dziesmās. 

Pēc pirmajiem biklajiem dzīvajiem koncertiem ar lielāku pārliecību Kleiro mūzika sāk skanēt arī koncertos. Nule Kleiro izziņojusi savu pirmo Ziemeļamerikas turneju.

Kleiro mūzikā var saklausīt kaut ko no deviņdesmito gadu indie, no Beka (Beck) hiphopa bītiem, kaut ko no tvīpopa (twee pop) - viņas balss skan maigi un klusināti. Trauslums mūzikā cieši saistīts arī ar meitenes veselību, 17 gadu vecumā viņai konstatēts nepilngadīgo reimatoīdais artrīts. "Pat nokāpšana pa trepēm sagādāja sāpes," viņa atklāj. "Internets man deva brīvību."

Rekomendēju! 

Video: Clairo "Bags" (koncertā).

Izdošanas datums - 02.08.2019.

 
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu