Princis Harijs un Megana Mārkla tiek kritizēti par pārmērīgu privāto lidmašīnu izmantojumu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Leģendārais mūziķis Eltons Džons aizstāvējis Lielbritānijas princi Hariju un viņa sievu Meganu pret kritiku par privāto lidmašīnu izmantošanu, paziņojot, ka ir apmaksājis karaliskā pāra braucienu uz mūziķa mājām Nicā un veicis ziedojumu klimata pārmaiņu novēršanai. 

Dziedātājs paziņoja, ka apmaksājis Saseksas hercoga Harija, hercogienes Meganas un viņu dēla Ārčija lidojumu savā privātajā lidmašīnā, lai pārim "nodrošinātu augsta līmeņa tik ļoti nepieciešamo privātuma aizsardzību". 

Saseksas hercogi izpelnījušies plašu kritiku saistībā ar mediju apgalvojumiem, ka viņi 11 dienu laikā četras reizes izmantojuši privāto lidmašīnu pakalpojumus, tostarp lidojot uz Eltona Džona mājām Nicā. 

Bekingemas pils situāciju nav komentējusi. 

Princis Harijs un Megana Mārkla sevi pozicionē kā vides aizstāvjus un aktīvi aicina ikvienu domāt par iespējām gādāt, lai saglabātu planētu arī nākamajām paaudzēm. 

Privātajās lidmašīnās ir mazāk pasažieru nekā komerciālos reisos, kas nozīmē, ka ir lielāks uz vienu pasažieri stundā sadedzinātās degvielas - līdz ar to arī vidē nonākušo izmešu - daudzums.  

Sociālās saziņas vietnēs sers Eltons Džons rakstījis: "Mani ļoti satrauc šodienas sagrozītās un kaitnieciskās ziņas medijos par Saseksas hercoga un hercogienes pagājušās nedēļas uzturēšanos manās mājās Nicā."

"Prinča Harija māte Velsas princese Diāna bija viena no maniem tuvākajiem draugiem. Es izjūtu dziļu pienākuma apziņu aizsargāt Hariju un viņa ģimeni no liekas preses iejaukšanās, kas veicināja Diānas pāragro nāvi," lasāms mūziķa paziņojumā. 

"Mēs ar Deividu [Eltona Džona vīrs Deivids Fērnišs] vēlējāmies, lai pēc drudžaina gada, turpinot savu smago darbu un ziedošanos labdarībai, jaunā ģimene var atpūsties privātās brīvdienās mūsu mājas drošībā un mierā," paskaidroja Eltons Džons. 

Viņš apliecināja, ka ir apmaksājis gan lidmašīnas pakalpojumus, gan veicis ziedojumu, lai mazinātu lidojumu radīto kaitējumu videi un "atbalstītu prinča Harija saistības pret vidi". 

Ogļskābās gāzes izmešu neitralitātes maksājums ir iespēja pasažieriem veikt papildu iemaksas, lai kompensētu lidojuma radīto izmešu nodarīto kaitējumu. 

Šī nauda tiek investēta vides projektos, piemēram, koku stādīšanā vai saules paneļu izvietošanā, kas lidojuma nodarītajam kaitējumam atbilstošā līmenī samazina ogļskābās gāzes saturu gaisā. 

Eltons Džons mudināja medijus izbeigt "nepārtraukto un nepatieso kaitniecību [Harija un Meganas] tēlam". 

Arī ASV televīzijas raidījumu vadītāja Elena Dedženeresa mikroemuāru vietnē "Twitter" rakstīja, ka Saseksas hercogi ir "vispiezemētākie, līdzjūtīgākie cilvēki". 

"Iedomājieties, ka jums uzbrūk par jebko, ko darāt, lai gan vienīgais, ko mēģināt paveikt, ir padarīt pasauli labāku," viņa rakstīja. 

Jūnijā publiskoti dati liecina, ka britu karaliskās ģimenes lietišķo braucienu radīto ogļskābo izmešu līmenis pērn ir gandrīz dubultojies salīdzinājumā ar 2017.gadu. 

Pieaugums lielā mērā saistīts ar vairāk Ārlietu ministrijas plānotu ārvalstu braucienu, kuriem izmantoti čārterreisi.

Vienlaikus videi draudzīgāka apkures un apgaismes sistēma ļāvusi kopējo karaliskās ģimenes oglekļa dioksīda pēdu saglabāt 2017.gada līmenī. 

Princis Harijs gadiem bijis aktīvs vides aizstāvis un daudz runājis par klimata pārmaiņu novēršanas nozīmi.

Meganas Mārklas rediģētajā žurnāla "Vogue" septembra numurā Harijs runājis par vides problēmām un savu dabas mīlestību, sakot, ka "mēs esam vienīgā suga uz šīs planētas, kas, kā šķiet, uzskata, ka šī vieta pieder mums un tikai mums". 

Pagājušajā mēnesī Saseksas hercogu "Instagram" kontā Harijs rakstīja, ka "kaitējums videi tiek uzskatīts par nepieciešamu ekonomikas izaugsmes blakusproduktu". 

"Tikai tagad mēs sākam ievērot un saprast kaitējumu, ko esam radījuši. Ar nepilniem 7,7 miljardiem cilvēku, kas dzīvo uz šīs Zemes, nozīme ir ikvienai izvēlei, ikvienam nospiedumam, ikvienai darbībai," viņš piebilda. 

Nesen princis Harijs pauda, ka viņam ar sievu būs ne vairāk kā divi bērni, lai nevairotu pasaules pārapdzīvotību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu