Latvijas Radio koris koncertēs Šanhajā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Radio koris
Latvijas Radio koris Foto: publicitātes

Latvijas Radio koris 17. oktobrī dosies koncertturnejā uz Ķīnu, kur vairākos koncertos Šanhajā klausītājus uzrunās ar Ziemeļvalstu un Baltijas skaņražu mūziku, informē Latvijas Radio kora komunikācijas vadītāja Indra Vilipsone.

Koncerti norisināsies Žonšanas parkā, Šanhajas Mūzikas skvērā, Honqqiao Mākslas centrā un Shanghai World finanšu centrā.

Programmās "Ziemeļu skaņa" un "Baltiešu tradicionālā mūzika" būtisks akcents likts uz latviešu komponistu skaņumākslu - to pārstāv kā klasiķu - Jāņa Cimzes, Alfrēda Kalniņa un Emīļa Melngaiļa - spilgti tēlainās tautasdziesmu apdares, tā arī mūsdienu autoru opusi. Starp tiem ir gan Pētera Vaska pirms teju četrām desmitgadēm tapusī "Zīles ziņa", gan ne mazāk leģendārais Jura Ābola dadaistiskais un skatuviski spilgtais šedevrs "Karavāna". Tiem līdzās likti mierīgākās noskaņās ieturētie Ērika Ešenvalda emocionālie opusi - inuītu leģendas iedvesmotā partitūra "Pirmās asaras" un ar amerikāņu dzejnieces Sāras Tīsdeilas vārsmām komponētais opuss "Zvaigznes", kā arī Riharda Zaļupes jaundarbs "Ritmiskā vokalīze" un Viļņa Šmīdberga enerģiskā miniatūra "Pērkona tēvam deviņi dēli".

Folkloras bagātību iedvesmoti ir arī diriģenta Sigvarda Kļavas izraudzītie oriģinālā igauņu skaņraža Veljo Tormja opusi, tostarp izcilās "Latviešu burdona dziesmas", lietuvieša Vītauta Miškiņa fakturāli krāšņais meistardarbs "Rotāšana" un somu komponista Jāko Mentijervi "Pseudo-Yoik", kas piedāvā humoristiku skatījumu uz Lapzemes tautas mūzikas tradīcijām.

Sigvards Kļava
Sigvards Kļava Foto: Evija Trifanova/LETA

Līdzās 1980. gadu pirmajā pusē tapušajai zviedru laikmetīgās mūzikas zvaigznes Andersa Hillborga sonoristiski fascinējošajai partitūrai "muo:aa:yiy::oum", kas nu jau kļuvusi par minimālisma klasiku, skan ap to pašu laiku tapusī ievērojamā dāņu skaņraža Pēra Nergorda neparastā "Šūpuļdziesma", tāpat Ziemeļvalstu mūziku pārstāv arīdzan 20. gadsimta norvēģu klasiķa Knuta Nīsteta kompozīcija "Immortal Bach", kas atsaucas uz baroka dižgara korāli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu