Levits pauž lepnumu par kora "Kamēr..." sasniegumiem, uzsverot to nozīmi visai valstij (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Valsts prezidents Egils Levits (no kreisās) pasniedz Cildinājuma rakstu jauniešu kora "Kamēr…" diriģentam Aivim Greteram par trīsreiz iegūto Eiropas kormūzikas balvu "Grand Prix", kļūstot par vienīgo kori pasaulē, kam izdevies šāds sasniegums.
Valsts prezidents Egils Levits (no kreisās) pasniedz Cildinājuma rakstu jauniešu kora "Kamēr…" diriģentam Aivim Greteram par trīsreiz iegūto Eiropas kormūzikas balvu "Grand Prix", kļūstot par vienīgo kori pasaulē, kam izdevies šāds sasniegums. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jauniešu kora "Kamēr..." trešo reizi iegūtā Eiropas kormūzikas "Grand Prix" balva ir iemesls visai Latvijas tautai lepoties ar šo kori, Rīgas pilī sveicot kori ar iegūtu balvu, norādīja Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidents savā uzrunā korim norādīja, ka Latvijā ir daudz talantīgu radošu cilvēku, un tā ir mūsu valsts un tautas bagātība. Levits sacīja, ka mūsdienu Latvija ir, un tai arī turpmāk jābūt par kultūrvalsti, savukārt kultūra ir viens no galvenajiem mūsu dzīves kvalitātes rādītājiem. Tāpat kultūra un īpaši mūzikas dzīve ir viens no Latvijas pievilcības avotiem, kas globalizētajā pasaulē spēj piesaistīt cilvēkus Latvijai, uzsvēra prezidents.

"Jūs esat ieguldījuši milzīgu darbu. Jūsu aizrautība un kalpošana kordziedāšanas mākslai, sasniedzot tik augstu izpildījuma līmeni, daudzuprāt robežojas ar neiespējamo. Jūsu radošā enerģija stiprina Latvijas kultūrtelpu un bagātina to ar kvalitatīvu, modernu pienesumu mūsu, latviešu, nacionālajai identitātei. Jūs, "Kamēr…" dalībnieki, esat vienīgais koris pasaulē, kas jau trešo reizi ir ieguvis Eiropas kormūzikas prestižāko balvu "Grand Prix". Jūsu spožie panākumi ļauj visai Latvijas tautai un man - Latvijas Valsts prezidentam - ar jums patiesi lepoties," uzrunā korim pauda Levits.

Prezidents izteica pateicības vārdus kora dibinātājam un ilggadējam vadītājam, diriģentam Mārim Sirmajam, kurš uzstādīja korim augstus mērķus un arī aizveda līdz tiem, tostarp līdz kora pirmajai Eiropas "Grand Prix" balvai.

"Sirmais kopā ar jums ir īstenojis arī unikālus starptautiskus sadarbības projektus. Viens no tiem - Pasaules Saules dziesmas - par mūzikas radīšanas procesu ir iemūžināts arī oriģinālā dokumentālā filmā "Pasaules skaņa". Tas patiešām ir unikāli," uzsvēra Levits.

Valsts prezidents izteica pateicību arī kora nākamajam diriģentam Jānim Liepiņam par kora izpildījuma augstās kvalitātes latiņas noturēšanu, otro Eiropas "Grand Prix" balvu un arī par citiem būtiskiem panākumiem.

Kora "Kamēr…" pašreizējais diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Aivis Greters. Prezidents uzsvēra, ka nodrošināt pēctecību un pārņemt vadību reti kad ir viegli. "Jaunākais novērtējums - trešo reizi gūtā Eiropas "Grand Prix" balva - to neviens koris līdz šim nav sasniedzis. Tādēļ man šķiet, ka šāda veida balvas nozīmē, ka jūs esat ne tikai apveltīti ar muzikāliem, bet pat sportiskiem talantiem. Jo sportisti parasti krāj savas medaļas, un jums tās nu ir vairākas," uzsvēra Levits.

Valsts prezidents arī novēlēja veiksmi kora dziedātājam un jaunajam kinorežisoram Emīlam Alpam, kura dokumentālā filma par kora gatavošanos un ceļu uz trešo lielo Eiropas kordziedāšanas balvu nominēta "Lielajam Kristapam" kategorijā "Labākā debijas filma".

"Es pateicos katram kora dziedātājam, kora vokālajiem pedagogiem un jo īpaši - kora "Kamēr…" vadītājam Aivim Greteram par sasniegto izcilību. "Kamēr…" tīrais, līdz virtuozitātei izkoptais skanējums ir ceļš pie augstākā un universālā, vienlaikus tā ir tieši Latvijas balss, jo nāk no mūsu un mūsu priekšteču kopīgajām pieredzes un dvēseles dzīlēm," uzrunā korim pauda Levits.

LETA jau ziņoja, ka koris "Kamēr..." diriģenta Gretera vadībā augstā plūca uzvaras laurus konkursā "European Grand Prix for Choral Singing", kura fināls izskanēja Itālijas pilsētā Areco. Šī bija trešā reize, kad koris "Kamēr..." uzvarēja šajā konkursā. Viens koris tik biežas uzvaras tajā guvis pirmo reizi.

2004.gadā koris "Kamēr..." šajā konkursā uzvarēja diriģenta Sirmā vadībā, bet 2013.gadā - Liepiņa vadībā.

Konkursā "European Grand Prix for Choral Singing" ik gadu tiekas vairāki kori, kas uzvarējuši starptautiskos koru konkursos. "Kamēr..." šogad tajā piedalījās kā 50.Tolosas Starptautiskā koru konkursa uzvarētājs.

Šogad konkurss "European Grand Prix for Choral Singing" notika 31.reizi.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu