Klajā nāk vinilplate ar "Skaņai vajag mākslu" cikla skaņdarbiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Šipkēvics, Intars Busulis, Madara Kvēpa
Jānis Šipkēvics, Intars Busulis, Madara Kvēpa Foto: Gints Bāliņš / TvNet

2018. gada vasarā MVT Vasaras mājā norisinājās izstāžu cikls “Skaņai vajag mākslu”, kas bija starpdisciplinārs mākslas projekts, kurā tika aktualizēts mūzikas un vizuālās mākslas simbiozes nozīmīgums un arī kā katru gadu izcēla prožektoru gaismā 20. gs. otrās puses mākslas mantojumu. Šī gada decembrī fonds laiž klajā skaņuplati, kurā pieejamas visas muzikālās kompozīcijas, ko radīja mūziķi mākslas projekta ietvaros, informēja fonda valdes locekle Katrīna Jaunupe.

Vinilplatē iekļautas sešas muzikālās interpretācijas - dueta "Instrumenti" eksperimentālā kompozīcija par Džemmas Skulmes mākslas darbu “Putnubiedēklis”, sapņainais Mumiy Troll skaņdarbs, kas tika radīts iedvesmā no Bruno Vasiļevska darba “Klusā daba – saules stars”, Imanta Kalniņa komponētais darbs Māra Ārgaļa gleznai (bez nosaukuma) Kārļa Auzāna apdarē, Intara Busuļa interpretācija par Dainas Riņķes “Mūsu māja”, Vestarda Šimkus virtuozā kompozīcija Māra Ārgaļa gleznai ”Mūzika”, kā arī "Prāta vētras" muzikālā ainava Rūdolfa Piņņa gleznai “Dārgakmeņi”.

“Skaņai vajag mākslu”
“Skaņai vajag mākslu” Foto: publicitātes

Mūziķi tika uzaicināti izvēlēties vienu mākslas darbu no Zuzānu kolekcijas, kurai vēlāk tapa skaņuplatē pieejamās muzikālās interpretācijas. 2018. gada MVT Vasaras mājā jaunie mākslinieki Marija Ulmane, Krišjānis Elviks, radošā apvienība GolfClayderman, Madara Kvēpa, Jānis Šneiders un Jānis Krauklis radīja atbilstošas mākslas instalācijas, kurās jaunie mākslinieki apvienoja savu interpretāciju par izvēlētajiem 20. gs. otrās puses mākslas darbiem ar mūziķu muzikālajām ainavām. Radītās instalācijas bija scenogrāfiski risinājumi tieši veidoti MVT Vasaras mājai,  kuri vairāk netiks atkārtoti, līdz ar to ir šī projekta izgaistošā daļa, kamēr muzikālās interpretācijas ir paliekošā vērtība. Tieši tādēļ fonds nolēmis laist klajā baltas vinila skaņuplates “Skaņai vajag mākslu”. Skaņuplates dizainu veidojis  mākslinieks Miķelis Mūrnieks, kas bija arī izstāžu cikla vizuālās identitātes veidotājs.

Foto: “Mākslai vajag telpu” vasaras mājā tiek atklāta instalācija "Visas Stankēviča līnijas".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu