"Jo sapņot tagad ir moderns prieks." Grupa "Banga" izdod debijas EP

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
"Banga"
"Banga" Foto: publicitātes

Dzimtajā mēlē dziedošu jaunu modernā roka apvienību Latvijā nemaz nav tik daudz. Pagājušogad sevi spilgti pieteica "Rubīna kubs", "Indygo" solista Mārtiņa Vatera un domubiedru grupa "Reiner", lielisks bija īsu laiku eksistējušās grupas "Gultā ar Fantomasu" albums. Šogad dzīvās rokmūzikas karogu turpina nest jaunizveidotā apvienība "Banga". Gada sākumā klajā laists grupas debijas EP "Moderns prieks".

Grupā, kuras pirmsākumi meklējami vēl pavisam nesen - 2018. gadā, darbojas savulaik pazīstamās Valmieras matemātiskā roka apvienības "Parára" ģitārists Kārlis Butins, apvienības "Gené Kruppa" dalībnieks Oskars Liukis un lietuvietis Karoli Juškausks no Viļņas rokgrupas "No Real Pioneers". 

"Ar ģitāristu Oskaru sākām kopā muzicēt aptuveni 2018. gada vasaras nogalē," stāsta Butins. "Paši bijām pārsteigti, cik nepiespiesti un produktīvi mums kopā strādājas. Meklējām vēl trešo dalībnieku, un kaut kā, arī netīšām, sanāca atrast kopīgu valodu un saskaņu ar draugu un basģitāristu no Lietuvas. Mūsu iepriekšējās grupas bija koncertējušas kopā, un mēs viens otram palīdzējām organizēt pasākumus kaimiņvalstī."

Atšķirībā no apvienības "Parára", kas bija galvenokārt instrumentālā roka grupa, visās četrās jaunizdotā mazalbuma dziesmās dzirdama arī Kārļa Butina balss. 

TVNET intervija: "Parára": Jūtamies kā labi ieeļļots mehānisms.

Piecpadsmit minūšu garais ieraksts tapis kopā ar Ģirtu Laumani jeb Lomiku viņa leģendām apvītajā Valmieras studijā "Hodila Records". Šī sadarbība turpinās arī šobrīd, jo lēnām top  arī "Bangas" pilnmetrāžas debijas albums.

Albuma noslēdzošā dziesma "Izpletnis" izmantota arī kā vizualizācija vākam. To noformējis mākslinieks Harijs Grundmanis, kurš pazīstams ar saviem Holivudas filmu plakātiem. Nedaudz abstrakto "Izpletņa" tekstu mākslinieks interpretējis burtiski.

Banga “Moderns prieks”
Banga “Moderns prieks” Foto: publicitātes

Savukārt ievadošā dziesma, jau iepriekš izdotais singls "Labs puika", ir spilgts deviņdesmito gadu ģitārmūzikas nospiedums, tas balstās uz dzīvajiem instrumentiem - bungām, basu, ģitāras, pulsē deviņdesmito gadu amerikāņu alternatīvā roka ritmā, sakausējot kaut ko no postpanka, matemātiskā roka un postroka.

Arī "Niknos vārdos" citē klasiskas vērtības, nedaudz atgādinot "Queens of the Stone Age" un "Supergrass" skanējumu. Dziesmai tapis arī videoklips, ko veidojusi radošā apvienība "So/So Production". 

Video: "Niknos vārdos".

Psihedēlisks un vienlaikus agresīvs ir trešais skaņdarbs "Noziegums", kas balansē starp hārdkora (hardcore) un grandža (grunge) estētiku. Savukārt albuma nosaukums aizgūts no dziesmas "Izpletnis" - "jo sapņot tagad ir moderns prieks" skan vārdi.

"Ir patiess prieks, ka pēc vairāk nekā desmit gadu darbības rokmūzikā esam priekš sevis, bez liekām ambīcijām, atraduši svaigumu grandžīgos rifos," preses paziņojumā raksta mūziķi.

Šādu skanējuma ziņā nobriedušu EP nudien var ierakstīt tikai mūziķi ar jau kādu pieredzi mūzikā.  

Koncertā grupu būs iespējams satikt jau pavisam drīz - 7. februārī klubā  "Depo" un dienu vēlāk Kauņā, klubā "Lemmy Bar".

Albums pieejams ikvienam "Spotify", "Bandcamp" un citās populārās mūzikas straumēšanas un izplatīšanas vietnēs.

Noklausies!

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. 

Par materiāla saturu atbild SIA "TVNET". Saturu veidoja Jānis Žilde. 

Foto: #SIF_MAF2019
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu