Itālijas muzeja ēkas ārsienā atrastā glezna apstiprināta kā Klimta darbs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Gleznu nejauši atradis dārznieks
Gleznu nejauši atradis dārznieks Foto: AP/Scanpix

Itālijas muzejā atrasta glezna, kas bija paslēpta ēkas ārsienā, ir apstiprināta kā nozagts Austrijas mākslinieka Gustava Klimta darbs "Kundzes portrets" ("Portraet einer Dame"), piektdien paziņoja prokurori divus gadu desmitus pēc šī mākslas darba pazušanas.

Pirms gadsimta tapušo gleznu pagājušajā mēnesī atrada dārznieki Riči Odi Modernās mākslas galerijā Itālijas ziemeļaustrumu pilsētā Pjačencā.

Muzejs lēš, ka 65 centimetrus garais un 55 centimetrus platais ekspresionisma mākslas darbs var būt 60 līdz 100 miljonus eiro vērts, bet atzīst, ka šo gleznu ir grūti novērtēt, jo tā nekad nav bijusi pārdota.

"Es ar ne mazām emocijām varu jums pateikt, ka šis darbs ir autentisks," reportieriem paziņoja prokurore Ornella Kika.

Muzeja amatpersonas sākotnēji nevarēja pateikt, vai šī glezna tiešām ir nozagtais Klimta darbs, jo vēl bija jāveic zinātniski testi ar infrasarkano un ultravioleto gaismu autentiskuma pārbaudei.

Šajā darbā, kas uzgleznots no 1916. līdz 1917. gadam, ir attēlota jaunas sievietes ar brūniem matiem seja un torss uz smaragdzaļa fona. Glezna pazuda 1997. gada februārī, kad muzejs bija slēgts tajā veiktu darbu dēļ.

Dārznieki, decembrī atbrīvojot sienu no efejām, atrada nelielu ventilācijas telpu, kurā bija šī glezna bez rāmja, iesaiņota melnā atkritumu maisā. Efejas, kas aizsedza šo telpu, nebija grieztas gandrīz 10 gadus.

Kika sacīja, ka tālākos testos tiks noskaidrots, vai glezna atradusies šajā telpā jau kopš nozagšanas, vai arī paslēpta tur vēlāk. Pēc testu pabeigšanas glezna atkal varētu tikt izstādīta šajā galerijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu