"Piļsāta pi upis" radošā grupa tiksies ar skatītājiem Valmierā un Cēsīs

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Kairiša jaunā filma "Piļsāta pi upis" piedzīvo pirmizrādi Latgalē
Kairiša jaunā filma "Piļsāta pi upis" piedzīvo pirmizrādi Latgalē Foto: publicitātes

Šodien, 19. janvārī, Valmierā un Cēsīs ar skatītājiem tiksies režisora Viestura Kairiša spēlfilmas "Piļsāta pi upis" jeb "Pilsēta pie upes" radošā grupa, informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Filmēšanas grupu un aktierus plkst.14 varēs satikt Valmierā, kino "Gaisma", bet plkst.17 - Cēsīs, Vidzemes koncertzālē. 

TVNET jau ziņoja, ka šonedēļ Latvijas kinoteātros sāka izrādīt spēlfilmu "Piļsāta pi upis" - attiecību stāstu, kas norisinās uz pagājušā gadsimta trīsdesmito un četrdesmito gadu vēsturisko pārmaiņu fona.

Vienā filmā ietverti dažādi vēsturiskie notikumi, kas tobrīd sekoja cits citam - ulmaņlaiki, padomju okupācija, nacistu režīms. Šajā laika posmā notika arī deportācijas un holokausts. Neskatoties uz dramatisko vēsturisko situāciju, filmai ir dzīvi apliecinoša intonācija.

Romantiskā attiecību samezglojuma pamatā ir mīlas trīsstūris starp daiļkrāsotāju Ansi un viņa sievietēm. Anša iecerētā ir ebreju meitene Zisele, taču viņas tēvs, vecais tirgotājs Bernšteins liek mīlai šķēršļus. Sagadās tā, ka šajā laikā Anša dzīvē uzrodas arī glītā latviete Naiga. Starp trīs varām, kas sabradā Anša pilsētu, un divām sievietēm, kuras plosa viņa sirdi, iespējama tikai viena izvēle, filmas sižetu ieskicē Matīsa.

Lai radītu pēc iespējas autentiskāku vēsturisko atmosfēru, tika pieņemts lēmums filmu uzņemt latgaliešu valodā, kura līdzās latviešu, krievu, vācu valodām un jidišam ir filmas pamatvaloda. Latgale ir arī filmas notikumu galvenā norises vieta, filmēšana notika vietās, kur saglabājusies vecā arhitektūra - Krāslavā, Ludzā, Rēzeknē, Varakļānos, Daugavpilī un Subatē. Liela nozīme filmā ir Latgales dabas ainavai, īpaši upei - arī tajā atspoguļojas gan miera, gan kara laiki, norādīja Matīsa.

Filmā Anša lomu filmā spēlē Dāvis Suharevskis. Viņam šī ir pirmā kino loma. Citās nozīmīgās lomās varēs redzēt aktierus Agnesi Cīruli, Gundaru Āboliņu, lietuviešu kino leģendu Jozu Budraiti un čehu aktrisi Brigitu Cmuntovu.

Kairišs filmu veidojis kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem - mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu.

Studijā "Ego Media" producēto filmu finansē Nacionālais kino centrs, arī Lietuvas un Čehijas kino institūcijas, savukārt filmu atbalsta Krāslavas, Ludzas, Rēzeknes un citu Latgales pilsētu pašvaldības. Filmas izplatītājs Latvijā ir "ACME Film", kas piedalījās arī filmas finansēšanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu