Zemestrīce izmaina pilsētu: Art Deco galvaspilsēta Jaunzēlandē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Jaunzēlandes pilsētā Napjērā traģisks liktenis kļuva par iemeslu arhitektoniska brīnuma radīšanai.

1931. gada 3. februārī pasakainu Jaunzēlandes pilsētu Napjēru skāra spēcīga zemestrīce, kura dažu stundu laikā iznīcināja teju visu pilsētu. Dabas katastrofa tolaik prasīja 256 cilvēku dzīvības, bet pats pilsētas centrs bija pilnībā sagrauts - grezno koka namu kvartālu vietā nu atradās tikai gruveši un drupas. Zemestrīce tanī dienā esot sasniegusi 7,8 magnitūdas pēc Rihtera skalas. Arī mūsdienās šajā pilsētā ir redzamas zemestrīces sekas, taču visai neparastā virzienā - Napjēras centrā ir izkaisītas neskaitāmas Art Deco stila ēkas. 

Napjēra 1862. gadā
Napjēra 1862. gadā Foto: Wikimedia Commons

Pēc zemestrīces Napjēra kļuva par par tukšu audeklu jaunu ēku būvniecībai - tikai divu gadu laikā, no 1931 līdz 1933. gadam, Jaunzēlandes pilsētiņā tapa 111 jaunas ēkas. Jāteic, ka šajā laikā pasaules kultūrā mākslas un arhitektūras virziens Art Deco bija sasniedzis kulmināciju. Šis elegantais arhitektūras stils bija iekarojis Ņujorku un pārņēmis pasaules lielāko pilsētu centrus, tāpēc jaunās pilsētas celtniecībā vērā tika ņemtas tā brīža aktualitātes arhitektūrā. 

Foto: Wikimedia Commons

Lai gan Art Deco arhitektūras stils vizuāli šķiet dārgs, tomēr realitātē tas ir relatīvi lētāks risinājums nekā citi tolaik aktuālie arhitektūras veidi, piemēram, jūgendstils. Art Deco stila ēkas veido kastes tipa konstrukcijas, kas greznotas ar dažādiem, bet vienlaikus lētiem fasādes rotājumiem - arkveida nišām, gliemežvāku motīviem, zigzagiem, skuju rakstiem un citiem dabas iedvesmotiem ornamentiem. Iemesls, kādēļ pilsētnieki izmantoja Art Deco stilu, bija tiešā veidā saistīts ar finansiālo stāvokli - tolaik pasauli skāra Lielā Depresija jeb smagākā ekonomiskā krīze cilvēces vēsturē.

Foto: Wikimedia Commons

"Tikai vienam no simta tolaik bija mājokļa apdrošināšana, tāpēc cilvēkiem pašiem vajadzēja maksāt par māju atjaunošanu," tā portālam "Smithsonian" atklāj Napjēras Art Deco biedrības locekle Salija Džeksone. "Daudzi cilvēki ņēma vēl vienu hipotekāro kredītu, lai no jauna uzceltu savas mājas." Laika gaitā pilsētā tika uzceltas spāņu stila, modernisma un klasicisma celtnes, tomēr Art Deco nami pat šodien dominē Napjēras pilsētainavā. Turpmāk Napjērā neviens nams vairs nepārsniedza divus stāvus - tā laika arhitekti apzināti izvēlējās būvēt zemus namus, lai tie nākotnē nevarētu sabrukt jaunā zemestrīcē.

Foto: Wikimedia Commons

Kad pilsēta tika pārbūvēta, tā kļuva par pirmo un vienīgo vietu pasaulē ar lielāko Art Deco stila māju koncentrāciju - te ir pat veselas ielas, kur blakus viena otrai atrodas šarmantas 20. gadsimta sākuma ēkas. Par godu Napjēras arhitektūras mantojumam šeit jau 18 gadus norisinās Art Deco festivāls, kas ik gadu pulcē desmitiem tūkstošu apmeklētāju. Festivālā norisinās vairāk nekā 125 pasākumi, tostarp pilsētas tūres, senlaicīgo auto šovi, dejas, dažādas sacensības un džeza koncerti.  

Foto: Wikimedia Commons
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu