Arhitekts Ingurds Lazdiņš izstrādājis hospitāļa projektu no "konteineru" moduļiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

 Covid-19 pandēmijas apstākļos arhitekts Ingurds Lazdiņš sadarbībā ar Baltijas Arhitektūras centru izstrādājis hospitāļa projektu no moduļiem, kas atbilst intermodālo konteineru gabarītiem, informē Baltijas Arhitektūras centrs.

Institucionālie mobilie hospitāļi izolācijai un medicīniskajām procedūrām ir domāti gan pašreizējo uzdevumu risināšanai pacientu pieplūduma apstākļos, gan veselības aprūpes sistēmas vajadzībām nākotnē. Tos var izmantot gan autonomi, gan kā palīgtelpas esošai slimnīcu infrastruktūrai. Saliktā veidā moduļu hospitāļa komplekss atbilst Vācijas standartam tīrās telpas noteikšanai VDI 2083/19, kā arī Krievijas GOST 22853-86 un GOST 25957-83 standartiem.

Projekta pamatā ir oriģināla moduļa tērauda konstrukcija, kas atbilst intermodālā jūras konteinera gabarītiem 12 vai sešu metru garumā (attiecīgi 40 un 20 pēdas) ar palielinātiem griestiem.

Pēc Lazdiņa teiktā, šajā piedāvājumā ir virkne būtisku inovāciju, kaut arī ir vairāki mēģinājumi izveidot moduļu hospitāļus no elementiem, kas atbilst intermodālo konteineru gabarītiem, piemēram, ASV strādājošā itāļu arhitekta Karlo Ratti "CURA" projekts.

"Visā pasaulē redzētais video, kur paātrinātā tempā no atsevišķiem blokiem tiek celta stacionāra slimnīca, attiecas uz cita veida būvēm. Strādājot pie mūsu projekta, tika ņemtas vērā Ķīnas, Vācijas, Itālijas, ASV, Krievijas un Baltkrievijas pieredze un normatīvās prasības, kā arī Pasaules Veselības organizācijas ieteikumi. Starp tā priekšrocībām ir divu koridoru shēma, kurā viens ir domāts potenciāli inficētiem pacientiem, otrs medicīnas personālam, kā arī augsti griesti. Augstāki griesti vairo labas kvalitātes telpas funkcionālo apjomu," skaidro Lazdiņš.

Viņš norāda, ka, saglabājot atlikušo izmēru konteinera standartus, tiek nodrošinātas visas transportēšanas un uzstādīšanas priekšrocības. Piemēram, kompakta intensīvās terapijas nodaļa pacientu ar elpceļu infekcijām uzņemšanai ir izvietota bioizolētā modulī, atbilstoši telpu ar gaisa izolāciju standartiem (AIIRs).

"Visā kompleksā un katrā modulī tiek nodrošināta apkure, gaisa apmaiņa un gaisa kondicionēšana. Katrā no "konteineriem" ir atsevišķa vannas istaba pacientiem, kā arī speciāli moduļi ar tualetēm un dušām, kas ir domāti personālam. Šādas slimnīcas uzstādīšanai, ja nepieciešams divos līmeņos, ir vajadzīga plakana zemes virsma ar komunikācijām un celtņa piekļuves ceļiem," skaidro Lazdiņš.

Baltijas Arhitektūras centra valdes priekšsēdētāja Aivija Bārda ir pārliecināta, ka Covid-19 situācijā, kad epidemioloģiskās situācijas neprognozējamība prasa ātru veselības aprūpes iestāžu mobilizāciju, rada arhitektiem un dizaineriem jaunus izaicinājumus un iespējas.

"Valsts un pašvaldības dažādos pasaules reģionos ir spiestas meklēt inovatīvus risinājumus pacientu izvietošanai pandēmijas laikā.

Viens no šādiem ātriem risinājumiem ir slimnīcu kompleksi, kas var darboties kā savstarpēji saistītas palātas, operāciju un citas funkcionālās zonas, kas aprīkotas ar medicīnas iekārtām. Katrs no moduļiem ir paredzēts diviem un vairākiem pacientiem. Šāda risinājuma pamatpriekšrocība ir ātrums - slimnīcas komplekss no "konteineriem" var tikt salikts burtiski dažu stundu laikā, kā arī ir iespēja ņemt vērā katras konkrētās situācijas specifiku," norāda Bārda.

Viņa piebilst, ka nozīmīgs šī piedāvājuma efektivitātes un konkurētspējas aspekts ir sadarbība ar Baltkrievijas ražotājiem. "Papildus sociāli pieprasītiem risinājumiem, kas atbilst pašreizējiem izaicinājumiem, nākamais solis ir lētu, taču ekskluzīvu kvalitātes un komforta ziņā, biroju un mājokļa risinājumu izstrāde. Interesi par piedāvājumiem dažādos segmentos izrādīja klienti ES, Krievijā, kā arī ASV," piebilst Bārda.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu