Klajā nāk divas jaunas Latvijas džeza skaņu plates

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan mazalbums “The Maze” un Latvijas Radio bigbenda albums “Identities”
Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan mazalbums “The Maze” un Latvijas Radio bigbenda albums “Identities” Foto: publicitātes

Džeza mūzikas izdevniecības "Jersika Records" paspārnē klajā nāk laikmetīgā džeza trio Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan mazalbums “The Maze” un Latvijas Radio bigbenda albums “Identities”.

Mazalbums “The Maze” ierakstīts Rīgā, 2019. gada novembrī, studijā “LokoMotiv Room”.

"Šis albums ir spēle starp struktūrām, matemātiskiem paterniem un brīvu, intuitīvu domu un emociju lidojumu, kas atspoguļojas gan izrakstītās kompozīcijās, gan improvizētās skaņu ainavās. Labirints pats par sevi ir ļoti strukturēta un intelektuāli pārdomāta vienība, tomēr tas sevī iekļauj arī brīvo gribu - izvēlēs, ko izdarām, to ejot, esot tā iekšienē," par albumu "The Maze" stāsta saksofonists  un komponists Kārlis Auziņš.

Džeza trio Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan, būdami pieredzējuši un starptautiski atzīti džeza mūziķi, tiecas veidot skaņu pasauli, kas stāv pāri žanriem, par pamatu izmantojot enerģiju, emocijas un iztēli rosinošas idejas un konceptus. Lai gan kolektīvā brīvā improvizācija ir svarīgs trio daiļrades elements, puišu interese klasiskās mūzikas kompozīcijā sniedz grupas improvizācijām labi konstruētus rāmjus spontanitātei un rotaļīgai saspēlei. 2018. gadā trio izdeva savu pirmo albumu “Baltic”, kurš ieguvis mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons 2019” kā labākais džeza mūzikas albums.

“Trio "Auziņš - Čudars - Arutyunyan" radīto skaņu pasauli raksturo bezbailība un nemitīga jaunu skaņu robežu meklēšana. Viņu mūzikā sastopas mirkļa diktēta noskaņa un eleganta džeza kanona pārzināšana. Spilgts laikmetīgā džeza ieraksts,” pārdomās dalās mūzikas apskatnieks Miks Solovejs.

Albuma "The Maze" vāka dizainā izmantots grafiķes Neles Zirnītes 1988. gadā tapušais mākslas darbs “Valdnieks”, un tas ir izdots 10 collu skaņu plates formātā.

Video: Kārlis Auziņš / Matīss Čudars / Ivars Arutyunyan "The Maze".

Noklausies albumu.

Savukārt Latvijas Radio bigbenda Mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga oriģināmūzikas albums “Identities” ierakstīts Rīgā 2020. gada janvārī Spīķeru koncertzālē īpašā ierakstu sesijā, klātesot ierobežotam skaitam klausītāju.

"Darbs pie šā albuma ir bijis īpaši aizraujošs jau no pirmās dienas. Gan mākslinieciski, gan tehniski uzmanība veltīta katrai vismazākajai detaļai, apzinoties, ka viss jāpaveic vienā piegājienā. Iesaistīto veikums un atdeve šajos mūsdienu ierakstiem neierastajos apstākļos ir bijusi visnotaļ aizkustinoša. Patiesi priecē albuma izcilais dizains, kas ir kļuvis par Jersika Records izdevumu rokrakstu," par albumu stāsta pats komponists Kārlis Vanags.

"Latvijas Radio bigbends ir viens no leģendārākajiem džeza mūzikas sastāviem Baltijā, kurš sevi ir apliecinājis ar augstas kvalitātes ierakstiem un pulcē ap sevi izcilus džeza mūziķus. Ierakstu "Identitātes" veido bigbenda līdera Kārļa Vanaga oriģinālmūzika, kura ir sakņota bigbenda tradīcijā un ir pārsteidzoši patiesa un personiska. Tas ir mūsdienīgs džezs ar nesamākslotiem melodiskajiem risinājumiem un pulsējoša svinga sajūtu.  "Identitātes" nozīme ir visam – siltajai melodijas “plūdlīnijas” formai, kuru veido gan bigbenda instrumentu kopskaņa, gan arī atsevišķu mūziķu individuālie solo, īpašu akcentu atvēlot “Hammond” ērģelēm, kas nav tradicionāls bigbenda instruments. Šis ir ieraksts, kura atvērtība plašākai auditorijai ir līdzsvarā ar māksliniecisko vērtību," pauž Solovejs.

Skaņu plates "Identities" vāka dizainā izmantotas fotogrāfa Oskara Upenieka fotogrāfijas un mākslinieces Haneles Zanes Putniņas zīmētā ieraksta shēma.

Video: Ieskats albuma tapšanā.

Abu albumu ieraksts ir veikts pilnībā analogi lentē skaņu režisora Gustava Ērenpreisa vadībā. Albumi izdoti vinila plates formātā, kā arī ir pieejami Spotify un citās mūzikas straumēšanas vietnēs un izdevniecības Youtube un Bandcamp profilos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu