Viena no iespaidīgākajām kapsētām pasaulē - Budas kalns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Budas kalns ir viena no jaunākajām kapsētām pasaulē un noteikti arī viena no arhitektoniski iespaidīgākajām celtnēm pasaulē.

Budas kalns ir japāņu arhitekta Tadao Ando veikums, kas tika atvērts pavisam nesen – 2015. gadā. Apskates objekts atrodas Japānas pilsētā Saporo. Kas padara šo objektu tik īpašu, ir tā struktūra, proti,  milzīgu, 13,5 metrus augstu Budas statuju apņem teju tikpat liels mākslīgais kalns, bet, lai nokļūtu līdz pašam kalna kodolam, apmeklētājiem ir jāiziet 40 metrus garš tunelis.

Foto: Wikimedia Commons

Mākslīgā kalna uzbērumu ar Budas statuju notur biezas betona sienas, savukārt tunelis ir samērā šaurs un viegli apgaismots – tādā veidā arhitekts ir radījis metaforisku efektu, kurā apskates objekta apmeklētājiem ir jātiecas uz gaismu tuneļa galā. Milzīgo telpu ap Budu apgaismo dabīgais apgaismojums.

“Ideja par Budas kalnu man radās jau 15 gadus pirms tā realizācijas. Projekta mērķis bija radīt lūgšanu zāli, kas tikai vairotu Budas statujas skaistumu. Šim nolūkam tika izraudzīts lēzens pakalns ar 180 hektārus plašu zaļojošu apkārtni, kas pieder kapsētai,” tā arhitekts Ando rakstīja žurnālam “Domus”. 2017. gadā Budas kalnu apstādīja ar bagātīgām lavandu audzēm, pārvēršot visu kalnu par violetu un aromātisku oāzi, raksta arhitektūras portāls “Dezeen”.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Arhitekts atklāj, ka pirms lavandu iestādīšanas Budas kalns šķita nepabeigts – pasūtītājs bija vēlējies, lai Buda sniegtu apmeklētājiem harmoniju un mieru, un šādu gaisotni lieliski spēj radīt lavandas. Pavasarī arhitektūras pieminekli apņem spilgti zaļa audze, vasarā tā pakāpeniski kļūst violeta un piepilda teritoriju ar patīkamu aromātu, bet ziemā kalnu klāj sniegs.

Budas kalna pakājē ir ierīkots baseins, kuru ierobežo augstas, pārtrauktas betona sienas. Šādā veidā arhitekts ir balansējis ar modernas kapsētas atmosfēru un dabas ainavu.

Foto: Wikimedia Commons

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu