"Rīgas ritmu 2020" atmiņu klade – Rūta Dūduma

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rūta Dūduma
Rūta Dūduma Foto: publicitātes

Par godu divdesmit gadu jubilejai starptautiskais improvizācijas, džeza un pasaules mūzikas festivāls "Rīgas ritmi" palūdza tā māksliniekiem aizpildīt atmiņu kladi jeb atbildēt uz konkrētiem jautājumiem par un ap festivālu un mūziku vispār. Šoreiz festivāla atmiņu kladi aizpilda dziedātāja Rūta Dūduma.

Ar kādu programmu tiks iepriecināti festivāla apmeklētāji un kāpēc tieši ar tādu?

Atskaņosim īpaši sagatavotu programmu tieši šim vakaram. Sagaidāmas gan dziesmas no programmas “Rachmaninoff Plays Jazz”, gan man nozīmīgas un tuvas džeza tēmas, kā arī nedaudz no ethno jazz pieskaņas – tā, lai mēs visi kopā izbaudītu krāšņu emociju spektru.

Kas obligāti jāzina koncerta apmeklētājiem?

Kā jau uz katru koncertu – jānāk tā, lai ir ērti, droši un, protams, ar labu garastāvokli.

Kas tiek gaidīts no uzstāšanās festivālā “Rīgas ritmi” un ar ko tā nozīmīga?

Festivālā uzstāšos trešo reizi. Tas ir liels saviļņojums, jo šis festivāls ir prestižs un ieguvis pietiekami daudz atbalstītāju un koncertu apmeklētāju, ar kuriem nepacietībā gaidu satikšanos.

Kas ir jaunākās ietekmes mūzikā šā gada laikā?

Grūti spriest, jo tās noteikti ir vairākas. Jāmin tas, kā mūzika ir transformējusies un digitalizējusies. Brīvprātīgi piespiedu kārtā viss ir te – internetā. Taustāmā veidā drīz jau neviens vairs neizdos mūziku, kaut gan man tas šķiet skaisti. Principā viss, ko mūziķi darīja Covid-19 laikā un joprojām, – tas viss šogad attiecināms uz ietekmēm mūzikā.

Trīs skaņdarbi, kas noteikti būtu jānoklausās katram, un kāpēc?

Man ļoti patīk Jacob Collier viens no jaunākajiem veikumiem kopā ar dziedātāju Kimbra – “In My Bones”. Vispār apbrīnoju šo mākslinieku – viss, ko viņš dara un ienes no sevis mūzikā, ir apsveicami.

Džonija Mitčelas (Joni Mitchell) “Both Sides Now” ir viena no skaistākajām kompozīcijām un izpildījumiem pasaulē.

Un trešais varētu būt kāds no latviešu džeza mūziķu garadarbiem. Konkrētu nenosaukšu, bet lieliska ir “Jazz in Latvia 2020” izlase.

Kāpēc vispār ir svarīgi klausīties mūziku, ar ko tā ir īpaša?

Uz šo jautājumu mēs visi atbildējām šīs ārkārtas situācijas laikā. Visiem tik ļoti tās pietrūka, īpaši dzīvā izpildījuma. Mūzika mūs piepilda ar visu veidu emocijām, bez tām mēs būtu pelēki. Tā ir nepieciešamā barība smadzenēm.

Kādi tuvākās nākotnes plāni?

Palēnām plāni sāk veidoties, jo pirms tam neko lielu nevarēja plānot… Paldies pašizolēšanās laikam, jo tas man nesa daudz jaunu oriģinālkompozīciju, ko arī plānoju ierakstīt, apkopot. Bez tā, protams, palēnām atsākas koncertdarbība ar vokālo grupu “Framest” un dueta programmu kopā ar komponistu Jāni Ķirsi. Par visu aktuālo informēšu savos sociālajos tīklos.

Novēlējums festivālam 20 gadu jubilejā

Jau 20! Novēlu pulcēt tikpat izcilus mūziķus no visas pasaules kā līdz šim, un vēl vismaz tikpat gadus!

Rūta Dūduma festivālā “Rīgas ritmi” uzstāsies 3. jūlijā pulksten 21.30 muzikālajā restorānā “Nekādu problēmu”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu