Nacionālais teātris paplašina audiogrāmatu bibliotēku, atsāks uzņemt klātienes apmeklētājus

CopyDraugiem X Whatsapp
Egils Melbārdis
Egils Melbārdis Foto: Kristaps Kalns

No 2. jūlija paplašinām e-teātra audiogrāmatu plauktu – dažāda vecuma jaunajiem lasītājiem sadarbībā ar apgādu “Liels un mazs” Nacionālais teātris piedāvā vasaras bibliotēku Latvijas Nacionālā teātra aktieru balsīs. Savukārt jau no 14. jūlija teātris atsāks uzņemt klātienes apmeklētājus ar gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa "Sajūtu izstādi gaisma", informē teātrī.

Grāmatu plaukts

Sadarbībā ar apgādu “Liels un mazs” visu vecuma grupu jaunajiem lasītājiem teātris piedāvā vasaras bibliotēkas audiogrāmatas. Pavisam mazajiem no 3 līdz 5 gadu vecumam – Ineses Zanderes “Trīs draugi vienas upes krastā” un Jāņa Joņeva “Slepenie svētki”, ko lasīs Zane Jančevska un Mārtiņš Brūveris. Nedaudz lielākiem – 5 līdz 10 gadus veciem klausītājiem – Sergeja Timofejeva “Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi”, Jura Zvirgzdiņa “Mufa”, Laura Gundara “Sveiks, Vali!” un “Vaļa balss”, ko izstāstīs Egils Melbārdis, Mārtiņš Egliens, Anna Klēvere un Marija Bērziņa. Pusaudžiem Ivars Kļavinskis un Ainārs Ančevskis ļaus ielūkoties Māra Runguļa grāmatā “Pastaiga mirušo pilsētā” un Mairas Dobeles darbā “Nepareizas dzīves skola”. Savukārt Dita Lūriņa lasīs piedzīvojumu grāmatu gandrīz pieaugušajiem – Džeimsa Stīvensa “Zelta pods”. Lielākā daļa šo grāmatu pabijušas Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas izvēlēto darbu saraksta pašā augšgalā . Vasaras bibliotēka darbosies no 2. jūlija līdz 30. septembrim.

Marija Bērziņa
Marija Bērziņa Foto: Kristaps Kalns

Sadarbībā ar vadošajiem Latvijas grāmatu apgādiem jau no 11. jūnija Nacionālā teātra audiogrāmatu plaukts klausītājiem aktieru lasījumā piedāvās pēdējo gadu labāko prozas darbu izlasi – stāstu krājumus, kas nominēti vai saņēmuši Latvijas Literatūras gada balvu, un citus izcilus darbus.

Latviešu autoru audiogrāmatas Nacionālā teātra aktieru izpildījumā šobrīd ir arī sociāli ievirzīts projekts – gan tāpēc, ka lieti noderēs Latvijas vājredzīgajiem un neredzīgajiem cilvēkiem un nonāks Latvijas Neredzīgo bibliotēkas audiogrāmatu plauktā, gan tāpēc, ka šobrīd pieejamas bez atsevišķas atlīdzības.

Anna Klēvere
Anna Klēvere Foto: Kristaps Kalns

Atsāk uzņemt klātienes apmeklētājus

14. jūlijā teātris atsāks uzņemt klātienes apmeklētājus ar gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa "Sajūtu izstādi gaisma". Pirmā teātra klātienes pieredze būs neierasta - izstāde sāksies jau pie LMT Jaunās zāles ieejas, kur trijos stāvos izvietotas Pauliņa spilgtāko radošo darbu fotogrāfijas, stāstīja teātra pārstāve Ilze Blauberga. Turpinājumā apmeklētājiem būs iespēja pieredzēt attēlu, telpu un skaņu īpaši veidotā sajūtu performancē, sola teātrī.

Gaismu māksliniekam Pauliņam ir vairāk nekā desmit gadu liela pieredze gaismu mākslā un pandēmijas laiks māksliniekam rezultējās ar ideju par sajūtu izstādi. Kopā ar idejas radošo vadītāju Kasparu Zvīguli un teātra gaismu meistaru komandu teātra apmeklētājiem būs iespēju piedalīties gaisma pieredzēšanas procesā.

"Parasti skatītājs redz skatuves gaismu no malas, tādēļ izlēmām ikvienam dot iespēju brīvi pārvietoties un izbaudīs gaismas pieskārienus. Esmu pārliecināts, ka gaisma ir modusies, tā nespēj snaust, un šoreiz tā šo teātra vientulība sašķels kā ar nazi. Gaisma grib satikt katru no jums dzīvajā - ne onlainā, ne Zoom," pauž Pauliņš.

Sajūtu izstādes notiks 14., 15. un 16. jūlijā.

Jūlijā tiks piedāvātas vēl divas pirmizrādes - 23.jūlijā uz e-teātra skatuves Žana Pjēra Dopaņa monologs "Skolotājs!" Intara Rešetina režijā ar Uldi Anži galvenajā lomā un 31.jūlijā LMT Jaunajā zālē Māras Zālītes drāma "Margarēta" Reiņa Suhanova režijā ar Daigu Kažociņu titullomā.

Biļešu tirdzniecība no 1. jūlija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu