Fībija Bridžersa - dziesmu rakstniece, kas prot sevi aizstāvēt

Jānis Žilde
, Galvenā redaktora vietnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Fībija Bridžersa
Fībija Bridžersa Foto: publicitātes

Laiku pa laikam populārās mūzikas aizstraumēto pasauli no ierastā-pierastā izrauj kāds īpašs talants. Un tas notiek ne tik daudz oriģinālas mūzikas valodas dēļ, jo radīt ko jaunu, kā mēs zinām, ir gandrīz neiespējami, bet ar īpašu personisku starojumu. 25 gadus vecā Losandželosas dziesmu rakstniece Fībija Bridžersa (Phoebe Bridgers) ir viens no šādiem īpašiem talantiem.

Phoebe Bridgers "Punisher"

(Dead Oceans)

10/12

Varu atzīt, ka pie šāda secinājuma nenonācu uzreiz. 2017. gadā izdotais Fībijas debijas ieraksts "Stranger in the Alps" likās jauks, taču pie sevis nodomāju, ka šādu gaisīgu, romantisku indīfolka dziesmu rakstnieču taču ir tik daudz, un kāpēc lai Fībija būtu kaut kas īpašāks? Tomēr mūziķu kompānija, kurā Fībija apgrozījās, - "Gaišo acu" Konors Obersts (Conor Oberst), alternatīvā kantri zvaigzne Raiens Adamss (Ryan Adams) u.c., jau liecināja, ka jaunajai māksliniecei ir izcili padomdevēji, spēcīgs pamats, uz kā būvēt ko paliekošu. 

Kad pagājušogad Fībija un vēl vairākas sievietes nāca klajā ar paziņojumu, ka Raiens Adamss ir uzvedies nepiedienīgi, sūtījis seksuāla rakstura īsziņas un draudus, arī nepilngadīgām fanēm, atklājās, ka nemaz tik viegls ceļš uz lielo mūzikas pasauli Fībijai nav bijis. 2014. gadā, būdama vēl pavisam jauna, viņa uz īsu brīdi bija romantiskās attiecībās ar divdesmit gadus vecāko Adamsu, kurš solīja meitenei palīdzēt, taču pēc šķiršanās, Adamss nav licies mierā, sūtījis draudu īsziņas un solījis atņemt sev dzīvību, ja neiegūs kāroto. 

Dziedātājas debijas albumā šīm attiecībām veltīta drosmīga dziesma "Motion Sickness", un visticamāk, ka tieši Adamsam veltīta arī jaunā albuma "Punisher" kompozīcija "Kyoto Song". 

"Dzimis zem Skorpiona debesīm, es vēlējos redzēt pasauli ar tavām acīm, taču, kad tas notika, es pārdomāju,"

tā skan dziesmas vārdi. 

Video: Phoebe Bridgers "Kyoto".

Bridžersa dzimusi 1994. gadā Pasadenā, Kalifornijā. Jau vienpadsmit gadu vecumā spēlējusi ģitāru un sacerējusi pirmās dziesmas. Mūziku apguvusi vietējā skolā, studējot džeza vokālu, un jau 2015. gadā, jau pieminētā Raiena Adamsa virsvadībā (viņa izdevniecībā "Pax AM"), izdeva mazo debijas septiņu collu plati "Killer" ar trīs dziesmām. 

2017. gadā seko debijas albums, gadu vēlāk sadarbība ar vēl divām mūziķēm (Julien Baker un Lucy Dacus) projektā "Boygenius" un 2019. gadā kopdarbs ar Konoru Oberstu grupā "Better Oblivion Community Center". 

Jau ar pirmajiem otrā albuma "Punisher" singliem - sapņaini romantisko "Garden Song", minēto "Kyoto" un "ICU", interese par Fībijas mūziku un viņas personību kļuva arvien izteiktāka, un jūnijā, kad plate beidzot nāca klajā, rezonanse ap to bija liela. 

Albums ieskaņots aptuveni pusotru gadu ilgā laika posmā Losandželosas studijā "Sound City" kopā ar producentiem Toniju Bergu (Tony Berg) un jau no debijas albuma pazīstamo Ītanu Grasku (Ethan Gruska). Kopumā pie plates tehniskās informācijas minēti aptuveni divdesmit mūziķi, to skaitā Obersts, Džuliana Beikere, bundzinieks Džims Keltners (Jim Keltner), kas spēlējis ar Bobu Dilanu, u.c.

Phoebe Bridgers "Punisher"
Phoebe Bridgers "Punisher" Foto: publicitātes

Aptuveni četrdesmit minūšu garais albums ir dziļi personisks, atklāts, intīms, vienlaikus gaisīgs un romantisks.

Kādā intervijā Bridžesa atklāja, ka pirms gulētiešanas bieži klausās Džefa Baklija koncertierakstus, jūsmo par Eliotu Smitu, un šo sarežģīto, emociju plosīto mūziķu nospiedums jūtams arī Bridžersas mūzikā. 

Lai arī mūzika ir nedaudz skumīga un apcerīga, pati Fībija tāda nemaz nav. Par to liecina viņas "Instagram" konts "fake nudes", kurā dziedātāja padalās arī ar kādiem personiskākiem video un foto. 

Noklausies albumu.

Izdošanas datums - 18.06.2020.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu