Diriģents Māris Kupčs skarbi vērtē ielu muzikantus Vecrīgā (11)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā zinošākais senās mūzikas pētnieks – diriģents Māris Kupčs izdevumam "Vakara Ziņas" paudis skarbu viedokli par ielu muzikantiem Vecrīgā. Viņaprāt, situācija ar ielu mūziķiem Vecrīgā esot kļuvusi teju traģiska.

"Manuprāt, tā nekvalitatīvā muzicēšana arī ir ubagošana, turklāt agresīvā formā, jo nosaukt par muzicēšanu to nevar," viedokli izdevumam "Vakara Ziņas" pauž Kupčs.

Tā, piemēram, viņš skarbi vērtē gados vecāku kundzi, kura sēž pie mājas sienas, skandina trejdeksnīti un dzied tautas dziesmas. Tāpat diriģenta nosodījumu izpelnījies arī kungs ar pārnēsājamu skaņu ierīci un jauneklis ar ģitāru.

"Citās Eiropas valstīs šī lieta – ielu muzicēšana – ir licencēta. Tu izņem licenci, jo tev ir jāpierāda sava profesionalitāte, un tad vari pelnīt! Šeit uz mūziķiem neskatās arī VID, lai gan domāju, ka viņi dienā savāc diezgan daudz naudas. [..] Mēs nevaram šādi iet, piemēram, ar manu orķestri un pelnīt naudu uz ielas," sašutumu neslēpj diriģents. 

Aktuāls esot autortiesību jautājums, ko ielu muzikanti neievērojot par citu mākslinieku dziesmu atskaņošanu. "Es neskatos neviena maciņā, bet tas nav godīgi – ja mums ir jāmaksā autortiesības un jāievēro noteikumi, tad gribētos, lai visi tos ievēro."

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Uz augšu