Jūrmalas festivālā izskanēs Marisam Jansonam veltīts koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Godinot maestro Marisa Jansona piemiņu, 29. jūlijā plkst.20.30 Jūrmalas festivālā izskanēs veltījuma koncerts diriģentam, informē Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību speciālists Mārtiņš Pučka.

Programmā skanēs Pētera Čaikovska Sestā simfonija jeb "Patētiskā" Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Andra Pogas sniegumā, kā arī Maksa Bruha Pirmais vijoļkoncerts ar Kristīnes Balanas solo.

Koncerts reizē būs īpaša ieraksta atvēršanas svētki. Vinila platē ir izdots koncertieraksts no 1972. gada 7. jūlija, kad Jansons (1943-2019) pirmo reizi Dzintaru koncertzālē uzstājās ar Maskavas Valsts simfonisko orķestri, diriģējot Antonīna Dvoržāka Devīto simfoniju "No jaunās pasaules".

Savā darba mūžā diriģentam bijuši vairāki izloloti orķestri - Ļeņingradas Filharmonijas orķestris karjeras sākumā, vēlāk 20 gadus meistars veidojis Oslo Filharmonijas orķestra skanējumu, Amerikā viņa žests atstājis paliekošus nospiedumus Pitsburgas orķestra skanējumā. Eiropā viņa vārds ierakstīts Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra vēsturē. "Un kā viesdiriģentu viņu allaž gaidīja prasīgākie un izcilākie pasaules orķestri, tai skaitā Vīnes un Berlīnes filharmoniķi," piebilda Pučka.

Viņš sacīja, ka čehu romantiķa Dvoržāka hrestomātiskā simfonija "No Jaunās pasaules" ir bijis nozīmīgs opuss gan Jansona, gan arī viņa tēva, diriģenta Arvīda Jansona dzīvē. Mariss simfoniju vēlāk ieskaņoja vairākkārt ar saviem orķestriem un daudzas reizes iekļāva koncertprogrammās - arī savam tēvam veltītajā koncertā Latvijas Nacionālajā operā 2014.gadā, kad diriģents viesojās Rīgā ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri, norādīja Pučka. 

Jansons savas bērnības vasaras pavadīja Jūrmalā un tieši Dzintaru koncertzālē viņš pirmo reizi dzirdēja uzstājamies 20. gadsimta klasiskās mūzikas izcilības, sacīja Pučka. 

Viens no tuvākajiem diriģenta komponistiem visas dzīves garumā bija Pēteris Čaikovskis.

"Es Čaikovska mūzikā jūtu dziļus pārdzīvojumus, dramatismu, dvēseles mokas, tāpēc tur ir tik daudz emociju, kas piesaista tūkstošiem klausītāju,"

savulaik teicis Jansons.

Mariss Jansons
Mariss Jansons Foto: Edijs Pālens/LETA

Pučka uzsvēra, ka ņemot vērā spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus, Dzintaru koncertzāles sēdvietu izkārtojums ir mainīts un katru koncertu klātienē varēs apmeklēt līdz 500 klausītāju. Tomēr, lai sniegtu iespēju baudīt koncertus daudz plašākai auditorijai, Dzintaru koncertzāle kopā ar mūziķi Jāni Šipkēvicu piedāvā skatīties koncertus attālināti ar interneta tiešraides starpniecību visā pasaulē. Šipkēvics interneta tiešraides vadīs no īpaši iekārtotas koncertstudijas, kurā viesosies dažādi mūziķi un sabiedrībā zināmi cilvēki. 

Biļetes uz interneta tiešraidēm būs iespējams iegādāties "www.bilesuparadize.lv"", un tiešraides koncertus varēs skatīties vēl mēnesi pēc pasākuma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu