Bijušajā Ogres Tautas namā vēlas izveidot Operetes teātri (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums

​Vai Operetes un muzikālais teātris atdzims, savu jauno mājvietu rodot Ogrē? Šādu ieceri atbalsta gan Operetes fonda aktīvisti, gan Ogres pašvaldība. Sekojot jau iesāktajai kultūras decentralizācijas tradīcijai, tiek cerēts, ka tas sekmēs visa novada attīstību.

Operetes teātrim Latvijā ir sava trupa, kas regulāri iestudē izrādes. Populārākās skatuves ir “Ziemeļblāzma” un VEF Kultūras pils. Tomēr savas mājvietas mūziķiem un dziedātājiem pēdējos 25 gadus nav. Lai gan pēdējā laikā visā pasaulē operete piedzīvo renesansi.

“Patiesībā tas ir viens no visgrūtākajiem žanriem, kas prasa ļoti nopietnu ikdienas sagatavošanās darbu. Mūsu trupā ir izcili jaunie solisti, kas līdzās tādiem labi pazīstamiem vārdiem kā Sonora Vaice un Ingus Pētersons ir ļoti nopietns potenciāls operetes atdzimšanai arī Latvijā,” atzīst Operetes un muzikālā teātra biedrības valdes priekšsēdētāja Agija Ozoliņa-Kozlovska.

Tiek cerēts, ka par Operetes un muzikālā teātra jauno mājvietu varētu kļūt bijušais Tautas nams Ogrē. 3000 kvadrātmetru lielajā ēkā var ietilpināt apmēram piecsimt skatītāju.

Tautas namu Ogrē uzbūvēja gandrīz pirms 100 gadiem. Par iedzīvotāju saziedotiem līdzekļiem. Bet nu jau gandrīz 15 gadus ēka stāv tukša.

Savulaik ēka tika privatizēta. Ogres novada pašvaldība jau sākusi ar īpašnieku sarunas par iespējamo Tautas nama atpirkšanu Operetes un mūzikas teātra vajadzībām. Ēkās pārbūvei un infrastruktūras izveidei nākotnē cer piesaistīt Eiropas līdzekļus.

“Tad, kad mēs iesim kopēji gan valsts, gan pašvaldība, gan arī privātais sektors, tad, redzot šo te funkciju, projektējot šai funkcijai šo ēku, pakārtojot ielas un visu pārējo, mēs redzam, ka tas būtu liels magnēts Ogres pilsētai un ne tikai. Arī blakus novadiem,” saka Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (VL-TB/LNNK).

Pašvaldības aptaujas dati liecina, ka šo ieceri atbalsta arī lielākā daļa – vairāk nekā 80% – vietējo iedzīvotāju.

“Kāpēc gan ne. Kā man te stāsta radiņi, ka tā sen tukša stāvot un pamesta. Tā ka varbūt ļoti labi,” saka Ogres iedzīvotājs Uldis.

Savukārt Ogres iedzīvotāja Maija norāda: “Te būtu ļoti jauki, jo šī vieta ilgu laiku bija pamesta. Vairāk ir kādi kultūras objekti, jo tā ir vērtība pašai pilsētai.”

Tomēr, lai atjaunotu Latvijā Operetes teātri, nepieciešams arī valsts atbalsts. Portālā “manabalss.lv” izvietoto iniciatīvu jau parakstījuši 12 000 cilvēku. Operetes fonda kolektīvs ir vērsies arī Saeimā ar aicinājumu piešķirt bāzes dotāciju Operetes un muzikālā teātra satura veidošanai. Paredzēts, ka šo jautājumu politiķi varētu skatīt septembrī.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu