Saulrieta koncertu stāsts – no brīvdabas kino līdz koncertiem brīvā dabā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Saulrieta koncerti Mārupē: "Very Cool People"
Saulrieta koncerti Mārupē: "Very Cool People" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jau trešdien, 26. augustā uz Saulrieta koncertu lielās brīvdabas skatuves kāps grupas "Mazais princis", Carnival Youth un rokenrola grupa "Keksi", bet pavisam nesenā pagātnē tas, vai koncerti šogad notiks, vēl bija neatbildēts jautājums.

Par spīti vakuumam kultūras nozarē un stingrajiem ierobežojumiem attiecībā uz publisku pasākumu rīkošanu, maija izskaņā priekškars tika vērts trešajai Saulrieta koncertu sezonai. Un tik tiešām tika vērts gandrīz burtiski, jo līdzās skatuvei slējās divpadsmit metru plats un vairāk nekā septiņus metrus augsts kino ekrāns.

Foto: Saulrieta koncerti Mārupē.

Viens no grūtākajiem izaicinājumiem, sākot sezonu, bija saglabāt Saulrieta koncertu īpašo atmosfēru un sajūtas, kas pārņem, ierodoties pasākumā.

"Biežākie koncertu apmeklētāji jau zina, ko gaidīt, apmeklējot kādu no koncertiem, taču, ierodoties pirmo reizi, elpa aizraujas no pārsteiguma – tepat Mārupē, piecpadsmit minūšu brauciena attālumā no Rīgas centra, atrodas tik ainaviska vieta meža ielokā, koncerta starplaikā dzirdams varžu koris, saule rotaļājas ūdens viļņos, visapkārt idille un miers – kā Dieva ausī.

Pielāgojoties apstākļiem, bija ļoti svarīgi saglabāt šo brīvības un miera sajūtu," stāsta viens no Saulrieta koncertu dibinātājiem Ingus Leontjevs.

Vai tikai kino?

"Skaidrs bija arī tas, ka nevēlamies aprobežoties tikai ar kino. Saulrieta koncertos jābūt dzīvajai mūzikai, tā ir daļa no atmosfēras, kuru piedāvājam," turpina Leontjevs. Tā nu pirmais Saulrieta koncertu apvienotais autokino drive-in pasākums notika 27. maijā. Koncertēja Latvijas fanka smagsvars grupa "Very Cool People", bet uz lielā ekrāna tika rādītā režisores Alises Zariņas debijas filma "Blakus". Pēc šī koncerta sekoja vēl vairāku pasākumu sērija, kuru apmeklētāji varēja baudīt, atrodoties auto. Taču nedz Saulrieta koncertos, nedz šķiet citur Latvijā koncertu un kino baudīšana, raugoties caur vējstiklu, pārāk lielu atsaucību neguva, tāpēc šim konceptam nebija lemts ilgs mūžs.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sezonas turpinājums un pārmaiņas

"Ātri vien sapratām, ka pēc vairāku mēnešu atrašanās četrās sienās cilvēki ir izslāpuši pēc īstām emocijām un “dzīvas” kultūras. Noteiktajiem ierobežojumiem valstī kļūstot pielaidīgākiem, atteicāmies no drive-in segmenta un sākām rīkot brīvdabas koncertus uz Saulrieta koncertu mazās skatuves, nu jau skatītājiem atrodoties brīvā dabā," stāsta Leontjevs.

Ierobežojumi un izaicinājumi: ļoti būtiski piebilst, ka vēl joprojām ir ļoti svarīgi ievērot valstī noteiktos fiziskās distancēšanās noteikumus. Atrodoties pasākumā, apmeklētājam jāievēro divu metru distance, teritorijā pieejami dezinfekcijas līdzekļi, no skatuves regulāri atskan paziņojumi un atgādinājumi par savstarpējās distances ievērošanu.

"Esam meklējuši kreatīvas pieejas, piemēram, skatuves priekšā novietojot siena ruļļus, ierobežojot laukumu ar norobežojošo lentu, lielākos pasākumos pat starp cilvēkiem izvietojuši cilvēkus peldriņķos, uz kuriem rakstīts “Ievēro divu metru distanci”. Pasākuma teritorija ir plaša un ļauj uzņemt ievērojamu cilvēku skaitu. Lai apmeklētājiem nebūtu jāpulcējas vienkopus, esam uzstādījuši lielo skatuvi, kura redzama no ievērojama attāluma, radīti apstākļi, lai pasargāts būtu ikviens, bet apmeklētājiem jāatceras, ka distances ievērošana nav tikai pasākuma organizatora atbildība," norāda Leontjevs.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Kas gaidāms šobrīd?

Atgriešanās pie iepriekšējā koncepta. Pieredze rāda, ka apmeklētāji patiesi to iemīlējuši – dzīvā mūzika, visapkārt miers un neaprakstāma ainava. Trīs sezonu laikā trešdienu Saulrieta koncertos lietus lijis vien divas vai trīs reizes, ne velti tie ir Saulrieta koncerti.

"Mēs uzskatām, ka Saulrieta koncerti ir aizbēgšana no ikdienas trokšņiem, esam kā viena vakara mini festivāls. „Sajūtas” ir vārds, kas raksturo piedāvāto notikumu kopumu. Lai to saprastu, ir jāatbrauc un tas jāredz savām acīm," tā idejas autori.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu