Aptauja: 64% britu mūziķu apsver iespēju meklēt citu nodarbošanos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Koronavīrusa Covid-19 pandēmijas dēļ ieviestie ierobežojumi skāruši mūziķus visā pasaulē, īpaši Lielbritānijā, kur mūzikas industrija ir viena no pelnošākajām izklaides jomām. Jaunā aptaujā atklājas, ka vairāk nekā puse mūziķu būtu gatavi pamest šo nodarbošanos. 

Aptauja, kas veikta tā dēvētā bukinga, jeb koncertu rīkotāju lapā Encore, lai novērtētu pandēmijas ietekmi un jauno mūziķu finansiālo stāvokli, atklāj interesantu rezultātu - no 560 aptaujātajiem mūziķiem, 64 procenti ir gatavi meklēt sev citu nodarbošanos. 

Vidēji aprēķināts, ka kopš marta viens mūziķis zaudējis jeb precīzāk nav saņēmis par nenotikušajiem koncertiem un festivāliem 11 300 britu mārciņu (12 700 eur). Lielākā daļa, aptuveni 87 procenti no šiem mūziķiem atzīst, ka, salīdzinot ar 2019. gadu, viņu koncertu grafiks ir stipri tukšāks.

Pandēmija īpaši skārusi tieši popmūzikas izpildītājus, kas vidēji kopš marta nav saņēmuši 19 900 mārciņas (22 400 eur). 

Līdzīgi kā Latvijā, kur VKKF atbalstam tehniski kvalificējas vien neliels skaits mūziķu, arī Lielbritānijā uz valsts pabalstu nevar pretendēt aptuveni 41%. 

Šā gada aprīlī britu Mūziķu arodbiedrība ziņoja, ka 19% no mūziķiem nopietni apsver pamest mūzikas industriju, jo nesaņem pietiekoši lielu valsts atbalstu. 

Mūziķu arodbiedrības vadītājs Horass Trūbridžs (Horace Trubridge) domā, ka šis procents varētu būt vēl lielāks.

"Ir grūti tādām grupām, kuras atskaņo BBC 6 Music, un kuras mērķē uz festivālu sezonu, kur ir iespēja nopelnīt salīdzinoši pieklājīgu naudu, arī Eiropā. Taču tagad tas viss ir zaudēts," viņš saka intervijā izdevumam NME. 

"Savukārt esošais mūzikas straumēšanas modelis tādām grupām nepalīdz nosegt tekošos izdevumus. Vairākas man mīļas grupas - Squid, Black Midi un Fontaines DC lielākos ienākumus saņem no festivāliem. Fontaines DC, piemēram, par vienu koncertu varēja saņemt desmit līdz piecpadsmit tūkstošus mārciņu. Mans dievs, cik straumējumu viņiem nepieciešams, lai šādu summu iekasētu no Spotify?"

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu