No Venēcijas uz Rīgu. "Baltijas pērle" piedāvā jauno Končalovska filmu

CopyDraugiem X Whatsapp
Andreja Končalovska drāma "Dorogije tovarišči" ("Dārgie biedri")
Andreja Končalovska drāma "Dorogije tovarišči" ("Dārgie biedri") Foto: kadrs no filmas

Andreja Končalovska filma "Dorogije tovarišči" ("Dārgie biedri"), kas sestdien apbalvota ar Venēcijas kinofestivāla Īpašo žūrijas balvu, tiks izrādīta kinofestivālā “Baltijas pērle” 10. oktobrī, informē festivāla rīkotāji.  

Filma, kas vēsta par streikojošo strādnieku demonstrācijas apšaušanu Novočerkaskā 1962. gadā, uzņemta pagājušā gadsimta 60. gadu labākajās tradīcijās. Dokumentālā un spēles kino sakausējums, precīza notikumu un tajos iesaistīto personu rekonstrukcija, profesionālu aktieru un neprofesionāļu spēle ielās skanošo balsu pavadījumā – tas viss ierindo šo filmu blakus izcilākajiem itāļu neoreālistu darbiem.

Filmas reklāmas rullītis.

"Mirdzošs briljants! Nofilmēts ar ledainu niansētību melnbaltos toņos tik asi un detalizēti, ka nav kur paslēpties kaunam. Izsmalcināti skaistā un salti niknā filma ir skrupuloza un majestātiska, episka savā mērogā un intīma tajā, cik iedarbīgi ekrānā atainots laikmets. Šis izcilais darbs ir griezīgs pierādījums tam, ka ne visi kinematogrāfisti kļūst pavirši vai izvairīgi niknuma izpausmēs... Neraugoties uz mērķu nopietnību un nevainojamo izpildījumu, "Dārgie biedri" piemīt arī jaudīga humora izjūta, kas robežojas ar nicīgu absurdu atsevišķu personāžu un situāciju attēlojumā," vērtē Džesika Kianga no "Variety". 

Galvenajā lomā Jūlija Visocka. "Režisors uzlūko Jūlijas Visockas varoni kā antīko varoņu – Mēdejas un Antigones inkarnāciju. Pilnīgi pretstati, tomēr abas ir izvēles priekšā – vai upurēt radniecības jūtas. Viena – sievišķās kaisles, otra –  profānās varas likumu vārdā,” stāsta kino kritiķis Andrejs Plahovs.

"Šī aizraujošā, satriecošā filma ar sīkgraudaini monohromo attēlu ir uzņemta jautrā intonācijā, kas akcentē drūmo sižetu. Gluži kā dzīvē, te rodams viss: humors un šausmas viens otru neizslēdz, bet visļaunākajos brīžos pat šķiet absurdi," secina Hanss Bruks no izdevuma "The Guardian".

Foto: Venēcijas filmu festivāla apbalvošanas ceremonija.

Festivāls "Baltijas pērle" notiek no 7. līdz 12. oktobrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu