Rudens kamermūzikas festivālā muzicēs vācu klarnetists Vidmanis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Rudens kamermūzikas festivālā 9. oktobrī plkst.19 Lielajā ģildē notiks vācu klarnetista Jērga Vidmaņa un "Sinfonietta Rīga" koncerts, informē "Latvijas koncertu" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bruževica.

Kopā ar "Sinfonietta Rīga" mūziķiem klarnetists, komponists un diriģents Vidmanis atskaņos trīs opusus - šā gada jubilāra, vācu komponista Ludviga van Bēthovena Septīto simfoniju, komponista Kārļa Marijas fon Vēbera Pirmo klarnetes koncertu un pēc diriģenta Marisa Jansona un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra pasūtījuma tapušo - paša Vidmana komponēto koncertuvertīru "Con Brio".

9. oktobrī ar "Sinfonieta Rīga" kolektīvu Vidmanis uz Lielās ģildes skatuves kāps jau trešo reizi. Koncertprogrammā varēs dzirdēt Vēbera 1811. gadā tapušo Pirmo klarnetes koncertu, kas iemieso romantisma laikmeta orķestrālo tradīciju iezīmes, akcentēja "Latvijas koncertu" pārstāve. Opuss veltīts vienam no sava laika izcilākajiem klarnetistiem Heinriham Bērmanam. Savukārt koncertā Lielajā ģildē klarnetes solo izpildīs Vidmans, pavēstīja Bruževica.

Pēc "Latvijas koncertu" pārstāves paustā, Bēthovens 1812. gadā sacerēja Desmito sonāti vijolei un klavierēm, pabeidza Septīto un Astoto simfoniju. Bruževica norādīja, ka abas Bēthovena simfonijas 2008.gadā Bavārijas Radio simfoniskā koncerta programmā iekļāva maestro Mariss Jansons, bet šīs programmas uvertīru aicināja sacerēt Vidmanam. Tāpēc koncerta apmeklētāji varēs dzirdēt Septīto simfoniju kopā ar Vidmana "Con Brio".

Pēc Bruževicas paustā, Vidmanis pieskaitāms pie savas paaudzes daudzpusīgākajiem māksliniekiem. Viņš dzimis Minhenē, kur arī aizsākušās viņa muzikālās gaitas. 1984. gadā Vidmanis sācis klarnetes spēles studijas Minhenes Mūzikas augstskolā. Viņa klarnetes spēles skolotāji ir Gerds Starke Minhenē un Čārlzs Neidičs "Džuljarda skolā" Ņujorkā.

Vidmanis regulāri uzstājas ar pasaulslaveniem orķestriem - Leipcigas "Gewandhausorchester", Francijas Nacionālo orķestri, Cīrihes Tonhalles orķestri, Vašingtonas Nacionālo simfonisko orķestri, Monreālas simfonisko orķestri, Vīnes Filharmonijas orķestri, Nīderlandes Filharmonijas orķestri un Toronto simfonisko orķestri. Pie Vidmaņa partitūru iestudēšanas ķērušies tādi diriģenti kā Daniels Barenboims, Daniels Hardings, Valērijs Gergijevs, Kents Nagano, Kristians Tīlemans, Mariss Jansons, Andris Nelsons un Saimons Ratls.

Vidmanis ir Berlīnes zinātņu kolēģijas biedrs un Bavārijas daiļo mākslu akadēmijas īstenais loceklis. Kopš 2007. gada viņš ievēlēts arī par Hamburgas Brīvās mākslas akadēmijas, Vācu skatuves mākslas akadēmijas un Maincas Literatūras akadēmijas pilntiesīgo locekli. Vidmanis ir Berlīnes Barenboima-Saida akadēmijas kompozīcijas profesors. Savukārt 2018.gadā Jergs Vidmanis apbalvots ar Bavārijas Maksimiliāna ordeni, akcentēja "Latvijas koncertu" pārstāve.

Rudens kamermūzikas festivāla koncerti notiek no 2. okotbra līdz 17. oktobrim. Kamermūzikas gaisotni uzburs Berlīnē bāzētais stīgu kvartets "Artemis", kā arī pianists Reinis Zariņš, Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra altu grupas mūziķe Santa Vižine, pianiste Agnese Egliņa, klarnetists un diriģents Guntis Kuzma.

Koncertos skanēs Bēthovena, Roberta Šūmaņa, Johana Sebastiāna Baha un citu komponistu mūzika.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu