Kairiša barikāžu stāsts "Janvāris" saņem finansiālu atbalstu no Eiropas fonda

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Spēlfilma "Janvāris"
Spēlfilma "Janvāris" Foto: Agnese Zeltiņa

Režisora Viestura Kairiša topošā spēlfilma "Janvāris" saņēmusi atbalstu Eiropas kopražojumu fondā "Eurimages" un gatavojas filmēšanai, informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Starptautisku kopražojumu atbalsta fonds "Eurimages", kas darbojas kopš 1988. gada un oktobrī aizvadīja 160. sesiju, šoreiz atbalstījis astoņdpadsmit pilnmetrāžas spēlfilmu un vienpadsmit dokumentālo filmu ražošanu par kopējo summu 5,6 miljoniem eiro.

Starp atbalstīto projektu režisoriem ir daudzi Eiropā pazīstami profesionāļi, arī ukrainis Oļegs Sencovs, starptautiskā arēnā strādājošais Sergejs Lozņica un citi. Studijā "Mistrus Media"

topošā Kairiša spēlfilma "Janvāris", kurai pamata finansējums piešķirts Nacionālā kino centra konkursā, no "Eurimages" saņēma ražošanas finansējumu 190 000 eiro apmērā, kas veido 13,09% no filmas kopējā budžeta.

Spēlfilmai "Janvāris" ražošanas atbalsts tika piešķirts 2019. gada rudenī, tematiski specializētā Nacionālā kino centra pilnmetrāžas filmu konkursā, kas rosināja veidot filmas nacionālās identitātes stiprināšanai un valstiskās piederības veicināšanai, palielinot filmu kā nacionālā satura īpatsvaru un to konkurētspēju Latvijas kultūras un informācijas telpā.

Viesturs Kairišs
Viesturs Kairišs Foto: Agnese Zeltiņa

Matīsa klāstīja, ka Kairiša jaunā spēlfilma vēsta par 1991. gada notikumiem un ir gandrīz autobiogrāfisks barikāžu stāsts. Latvijas pārstāve "Eurimages" fondā, Nacionālā kino centra vadītājas vietniece Inga Blese atzinusi, ka filmas tematika un tās mākslinieciskais risinājums uzrunājis daudzu Austrumeiropas valstu pārstāvjus un tas ir viens no iemesliem, kāpēc projekts saņēmis atbalstu ekspertu balsojumā.

Spēlfilma "Janvāris" šobrīd ir sagatavošanas periodā, filmas uzņemšana sāksies šāgada decembrī. Filmas veidošanu atbalstījuši arī Lietuvas Kino centrs un Polijas filmu institūts, šovasar projekts saņēmis atbalstu arī no Latviešu fonda. Filmas operators ir godalgotais Polijas profesionālis Vojteks Starons, kurš 2015. gadā uzņēmis arī Lailas Pakalniņas spēlfilmu "Ausma", filmas māksliniece ir Ieva Jurjāne, bet producenti - Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Kairiša "Janvāris" ir šogad pirmais "Eurimages" atbalstītais projekts no Latvijas, iepriekš fondā atbalstīta arī Kairiša 2014. gada spēlfilma "Melānijas hronika", kas arī tapa studijā "Mistrus Media".

"Eurimages" gada budžets ir aptuveni 25 miljoni eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu