"Tautumeitas" videoklipā apvieno senās tradīcijas un mūsdienu tehnoloģijas (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: kadrs no video

Saulgriežos ir svarīgi sagatavoties jaunam dzīves posmam – attīrīties, atjaunoties un enerģētiski uzlādēties. Šis gads ir bijis izaicinājumu pilns, tāpēc, lai iedvesmotu klausītājus atrast savu iekšējo spēku, etnomūzikas grupa "Tautumeitas" kopsadarbībā ar LMT ir radījusi videoklipu dziesmai "Spodrē manu augumiņu", kurā dziedātājas apliecina cieņu sensenajām ierašām un iejūtas sev neierastos tēlos.

Dziesma un videoklips "Spodrē manu augumiņu" vēstī par to, kā tumsa un viss sliktais, kas gada laikā ar mums ir noticis, tiek atstāts aiz muguras. Senajās tradīcijās ar maskošanās un rituālu palīdzību cilvēki tapa gaišāki un spēcīgāki. Tāpēc arī dziesmas videoklipā "Tautumeitas" ir redzamas vairāku mākslinieku un LMT piedāvāto tehnoloģisko risinājumu mijiedarbībā īpaši šim video radītās maskās. Masku autore Aurēlija Rancāne atzīst, ka tās tiešā veidā sasaucas ar grupas "Tautumeitas" radīto mūziku – maskošanās ir tradīcija, kas šajā videoklipā tiek integrēta mūsdienīgos risinājumos.

"Maskas veidotas gan no dažādiem Latvijas dabā sastopamiem augiem un labības, gan arī no ikdienā vairs nefunkcionējošu elektroierīču sastāvdaļām. Tā ir tieša atsauce uz tradīciju, jo arī agrāk maskās tika integrēti ikdienā vairs neizmantojami priekšmeti un apģērbi," stāsta Aurēlija Rancāne.

"Masku veidošana bija ļoti aizraujošs process, jo tās tapa intuitīvi. Daudzu gadu garumā vērojot un arī pašai palaikam ietērpjoties tradicionālajās maskās, manī ir nostabilizējusies izpratne par maskošanās pamatvērtībām.

Šī pieredze bija tā, kas ļāva justies drošai šo maskošanās tradīciju apspēlēt, interpretēt un, pateicoties sadarbībai ar LMT un viņu piedāvātajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, pielāgot arī mūsdienām."

"Tautumeitas"
"Tautumeitas" Foto: publicitātes

Videoklips tika filmēts novembra sākumā Vidzemes piekrastē, kur ar īpaši veidotu gaismas instalāciju palīdzību tika radīta īpaša noskaņa, kas apvieno tradicionālo ar mūsdienīgo. Video stāsta idejas autorei un režisorei Dārtai Apsītei ideju aizmetņi radušies jau vasaras saulgriežos, domājot par tradīciju un dabas apvienojumu mūsdienu noskaņās.

“Radot videoklipa konceptu un režiju, vēlējāmies atbrīvoties no tumsas – ne tikai tās, kas šobrīd valda aiz loga, bet arī tās, kas, iespējams, sabiezējusi mūsos šī saspringtā gada noslēgumā,” skaidro režisore. 

Noskaties videoklipu! 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu