Apgāds "Lietusdārzs" izdevis grāmatu, kas lasītāju "pietuvina" cilmes šūnām – pašam savām cilmes šūnām. Tas ir amerikāņu autores Deinas M. Elias (Dana M. Elia) darbs "Cilmes šūnu aktivizēšana ar uzturu", kura apakšvirsraksts ir ikvienam viegli saprotams - "Ceļvedis pārtikas izvēlē, lai palīdzētu novērst saslimšanas un aizkavēt novecošanos", informē izdevēji.
Cilmes šūnas un mūsu pārtikas izvēle
Jēdzienu “cilmes šūnas” dzirdējuši visi, bet daudziem tas iedveš tādu pašu bijības pilnu neziņu kā, piemēram, termins “gaismas kvanti”. Vairumam no mums tās saistās ar noslēgtām, nepieejamām pētniecības laboratorijām vai medicīnas iestādēm, augsti izglītotiem zinātniekiem un ārstiem.
Cilmes šūnu izmantošana medicīnā ir visai jauns, strauji augošs virziens, kas dod milzu cerības. Iespējams, drīz pavisam ikdienišķi būs kļuvuši dažādi paņēmieni, kas ļaus ar šīm šūnām atjaunot bojātos audus, izaudzēt un aizvietot bojātos orgānus, izārstēt dzīvībai bīstamas slimības. Dažādu kaišu uzveikšanai cilmes šūnas tiek pielietotas jau tagad.
Jaunās grāmatas centrā ir pārliecība, ka cilvēka organismam piemīt dabiskas spējas aktivizēt cilmes šūnas un šīs spējas katrs cilvēks var veicināt, apzināti izmantojot uzturu. Vispirms autore sniedz īsu ieskatu cilmes šūnu tēmā – apraksta to dažādos veidus, pastāsta, kāpēc tās tiek izmantotas, izskaidro cilmes šūnu transplantācijas un terapijas iespējas utt.
Taču galvenā grāmatas daļa veltīta izklāstam, kā katrs pats var optimizēt cilmes šūnu darbību, līdz ar to uzlabojot veselību, pašsajūtu, dzīves kvalitāti un palēninot bioloģisko pulksteni.
Autore atklāj, ka cilmes šūnas nav saistāmas tikai ar sarežģītiem laboratoriskiem izmeklējumiem un ķirurģiskām manipulācijām. Tām ir vistiešākais sakars arī ar mūsu izvēlēm un rīcību pārtikas veikalā, virtuvē, guļamistabā, sporta laukumā.
Deina M. Elia ir integratīvās un funkcionālās dietoloģijas speciāliste ar gandrīz 25 gadu pieredzi. Līdztekus privātajai praksei viņa strādājusi gan stacionāros, gan intensīvās terapijas nodaļās, darbojoties dažādās dietoloģijas jomās, kā arī sniegusi konsultācijas un mācījusi uzturzinības studentiem.
Autores pašas piedzīvotās veselības problēmas viņu mudinājušas kļūt par meklētāju, kā arī palīdzējušas rast atbildes uz dažādiem jautājumiem. Šajā grāmatā ieskats pārsteidzošos zinātnes atklājumos veiksmīgi apvienojas ar labi uztveramiem kodolīgiem padomiem, kas palīdz uzlabot dzīvi.
Darbs var interesēt gan dažādus speciālistus, gan visplašāko lasītāju loku.
"Esmu dzīvs pierādījums tam, ka uzturā ir spēks. Kad pareizs uzturs un dzīvesveids ir prioritāte, ķermenis spēj pats sevi dziedināt. 25 gadu ilgajā ārsta praksē nekad neesmu ieteikusi pacientam neko tādu, ko pati nebūtu izpētījusi un/vai izmēģinājusi," tā pati autore Deina M. Elia.
No angļu valodas tulkojusi Līvija Vulfa.