Ne visai omulīgajā un tautas neiepazītajā Čiekurkalna tālajā galā, paslēpusies aiz TEC augstajiem skursteņiem un impozantā aizsardzības akadēmijas masīva, skatam paveras apjomīga, koku ieskauta teritorija. Šajā vēsturiski krāšņajā, bet piemirstajā Rīgas nostūrī puspamestas Padomju kara skolas iespaidīgajā korpusā pērnā gada augustā ievākušies aktīvisti no biedrības "Free Riga". Pieredzējušie tukšo māju apdzīvotāji cer atdzīvināt degradēto teritoriju Ķīšezera piekrastē un pārvērst to visiem pieejamā un patīkamā dzīves telpā.

 

Ķīšezera dienvidaustrumu piekraste, kurā mūsdienās aiz Padomju laiku betona sēta iekārtojusies Latvijas Aizsardzības akadēmija un Policijas koledža no attāluma šķiet diametrāli pretēja turpat blakus esošajam Mežaparkam. Te greznu villu un mājīgu mežaiņu vietā slejas industriālas celtnes un nolaisti grausti, savukārt garām braucošo smago mašīnu dārdoņa uzdzen vēlmi teleportēties uz kādu harmoniskāku Rīgas nostūri. Tā vien šķiet, ka šeit atrodamo graustu un garāžu īpašnieki nav tikusi informēti par neskaitāmajiem galvaspilsētas attīstības plāniem. 

Tikai ierodoties mūsu visai labi nomaskētajā galamērķī – Viskaļu ielā 36, ir iespējams apjaust apkaimes agrāko spozmi. Kā mums stāsta satiktie arhitekti Dārta un Kārlis, kuri ir aktīvi rezidenti "Free Riga" kompleksā Lastādijā, šajā teritorijā agrāk slējušās muižiņas un linu fabrika, un ja 1. Pasaules karš nebūtu sagriezis pasauli kājām gaisā, iespējams, ka šī teritorija būtu kļuvusi par harmonisku Mežaparka villu rajona turpinājumu.

Tam gan nebija lemts notikt un milzīgo kompleksu savās rokās Padomju okupācijas laikā pārņēma Sarkanā armija, kura te ierīkoja vissavienības nozīmes augstāko kara aviācijas inženieru skolu, kurā mācījās virsnieki no visas savienības. Pēc Padomju impērijas sabrukuma šeit uz laiku apmetās Rīgas Tehniskā universitāte, taču pēdējo gadu komplekss atstāts nolemtībā. To no aiziešanas nebūtībā paglāba "profesionālie tukšo ēku apdzīvotāji" no biedrības "Free Riga", kuri šeit ievācās 2020. gada augustā.

Kā stāsta pieredzējušais biedrības līderis Kaspars Lielgalvis, kurš mūs uzņem savā dzīvoklī bijušā klases telpā, ""Free Rīga" ir kas vairāk par tukšu māju atvēršanu un šo ēku apsaimniekošanu, remontēšanu un iznomāšanu. Tas ir stāsts par to, kam tukšās ēkas tiek izmantotas un kādā veidā tās tiek izmantotas. Mēs mēģinām cilvēkus iepazīstināt savā starpā, tādējādi veidojot jaunas sadarbības un iesaistot tos savos projektos. Cenšamies saprast kādā veidā tukšās mājas varētu tikt transformētas un pielāgotas mūsdienu cilvēku vajadzībām."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp