Saistībā ar armēņu genocīdu ierakstu kompānija "Young Turks" maina nosaukumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Britu ierakstu kompānija "Young Turks" ("Jaunie turki") paziņojusi, ka saistībā ar armēņu genocīdu, kas īstenots pagājušā gadsimta sākumā, nolēmusi mainīt izdevniecības nosaukumu, lai "neradītu lieku apjukumu", ziņo ārvalstu prese. 

Izdevniecība "Young Turks", kurā savu mūziku izdod prestižajai "Mercury" balvai nominētie mūziķi - grupa "The xx", Samfa (Sampha), FKA Twigs u.c., turpmāk sauksies vienkārši "Young".

Ierakstu kompānijas vadītājs Keiuss Posons (Caius Pawson) vietnē "Instagram" skaidro, ka sākotnēji nosaukums nevainīgi aizgūts no kādas Roda Stjuarta (Rod Stewart) dziesmas, taču, vairāk iedziļinoties vēsturē, kur tieši Osmaņu impērijā pie varas esošie Jauno turku kustības piekritēji īstenoja vairāk nekā miljona armēņu tautības iedzīvotāju masveida slepkavības un izsūtījumus, nolēmis mainīt nosaukumu.

Par armēņu genocīda sākumu uzskata 1915. gada 24. aprīli, kad osmaņu amatpersonas Konstantinopolē apcietināja dažus sabiedrībā pazīstamus armēņus. Vēlāk Osmaņu armija īstenoja armēņu izlikšanu no viņu dzīvesvietām, lai piespiedu kārtā vestu vairākus simtus kilometru garā gājienā uz tuksnešainu apvidu mūsdienu Sīrijā. Piespiedu izlikšanai bija pakļauti visi, neskatoties uz vecumu vai dzimumu. Mūsdienās 32 valstis šo prettiesisko rīcību oficiāli ir atzinušas par pirmo genocīdu pasaulē, un tas ir otrais pētītākais genocīds vēsturē.

Osmaņu impērijas oficiālā mantiniece Turcija oficiāli atzīst, ka Pirmajā pasaules karā gāja bojā ievērojams skaits armēņu, bet noraida apsūdzības genocīdā, jo tajā laikā gāja bojā arī ievērojams skaits musulmaņu un iznīcinošā karadarbība izrietēja no kara laikā uzkurinātā savstarpējā etniskā naida. 

Posons raksta, ka šādu lēmumu bija jāpieņem jau agrāk. Viņš arī piebilda, ka kompānija ir veikusi ziedojumu vietējam armēņu institūtam, lai "pieminētu tos, kuri tika nogalināti, un tos, kas izdzīvoja".

Foto: Ar grupas "The XX" uzstāšanos noslēdzas festivāls "Positivus 2013".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu