Baiba Broka: Latgale ir mana dziļi apslēptā temperamenta puse

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Mamma vēl smaida" (Baiba Broka, Daiga Kažociņa un Anta Aizupe)
"Mamma vēl smaida" (Baiba Broka, Daiga Kažociņa un Anta Aizupe) Foto: kadrs no filmas

Viena no populārākajām aktrisēm Baiba Broka šajā pandēmijas laikā ir bijusi pamatīgi aizņemta dažādos kino projektos. Nule kā pabeigts darbs ar pilnmetrāžas spēlfilmām "Janvāris" un "Mamma vēl smaida" (skat. attēlu).

Sarunā ar žurnālu "Ir" aktrise atklāj, ka režisora Viestura Kairiša ietekmē sākusi arī vairāk domāt par savu izcelsmi - viņas tēvs nācis no Latgales puses. 

"Manas mammas ģimene nāk no Vidzemes, bet tētis no Latgales. Bērnībā vairāk laika pavadīju Vidzemē, un mana latgaliskā identitāte netika pietiekami kopta, arī latgaliešu valodā nerunāju. Un vienmēr esmu bijusies no lomām, kurās jārunā kādā dialektā vai "lauzienā"," viņa saka. 

"Kā jauna aktrise esmu ļoti cīnījusies ar savu Madonas izloksni, jaunībā runāju ar lauzto piesitienu un visiem spēkiem centos no tā tikt vaļā. Vienmēr šķita - nedod Dievs, kādā lomā būs pie tā jāatgriežas! Šobrīd beidzot esmu tik pamatīgi nostiprinājusies savās vidus dialekta pozīcijās, lai vairs nebītos no izloksnēm. Likās tik skaisti atgriezties pie savām saknēm!

Latgale ir mana dziļi apslēptā temperamenta puse, silta un atvērta. Priekšplānā vienmēr bijusi mana iekšējā vidzemniece - vēsā un kautrīgā,"

viņa stāsta intervijā. 

Pastiprināta interese par latgalisko sākās pagājušogad, kad Kairišs Broku uzaicināja piedalīties dzejnieces Annas Rancānes jubilejas iestudējumā "Latgolasfreska" koncertzālē "Gors".

"Viņš man palīdzēja akceptēt un izcelt manu latgalisko pusi," viņa komentē. "Satiekot Annu Rancāni, līdz serdei izjutu tuvību. Latgaliešiem piemīt dziļums un vieglums, humors un smeldze. Man patīk enerģija, kas akumulējas šajos cilvēkos."

Broka turpina filmēties arī LTV seriālā "Benjamiņa. Preses karaliene" un režisores Ināras Kolmanes filmā "Mātes piens".

Pilnu interviju lasiet jaunajā žurnālā "Ir".

Foto no Viestura Kairiša filmas "Janvāris" uzņemšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu