Noskaties džeza un dzejas projekta "Klausies" jauno laikmetīgās dejas video (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Klausies"
"Klausies" Foto: publicitātes

Atzīmējot Starptautisko dejas dienu, "Jersika Records" izdod jaunu mūzikas video projekta "Klausies" kompozīcijai "Kроме музыки" ("Ārpus mūzikas") no maijā gaidāmā albuma, informē izdevniecības vadītājs Mareks Ameriks.

29. aprīlī visa pasaule svin UNESCO Starptautisko dejas dienu, un tai par godu izdevniecība laiž klajā jaunu mūzikas video

Dzejai un improvizētai mūzikai šoreiz pievienojas arī laikmetīgā deja: šajā video horeogrāfs un dejotājs Nauris Miķelis Goba piešķir vēl vienu jaunu dimensiju mūziķu mākslinieciskajam vēstījumam. Video kompozīcijai, kas kopš šodienas pieejama visās lielākajās straumēšanas platformās, ir kļuvis par pirmo priekšvēstnesi maijā gaidāmajai "Klausies" vinila skaņu platei "9", analogi ierakstītai 2020. gada augustā Ventspils koncertzālē "Latvija".

Video kompozīcijai filmēts vēsturiskajās Rīgas Skaņu ierakstu studijas telpās bijušajā Reformātu baznīcā: Mareka Amerika radošo ideju īsteno horeogrāfs un dejotājs Nauris Miķelis Goba un operatori Theo Poncet (FR) un Zigmārs Zilgalvis. Kompozīcija ar Aleksandras Lines dzeju un Edgara Cīruļa un Albert Reinholdt Østergaard (DK) mūziku vēsta par patversmes un sava iekšējā balansa meklēšanu mūzikā — arī brīžos, kad apkārtējā pasaule brūk pārāk strauji.

Nauris Miķelis Goba ir laikmetīgās dejas horeogrāfs un dejotājs. Ikdienā piedalās pašmāju un starptautiskajos video projektos, teātra izrādēs un citās sadarbībās. Šajā projektā Nauris centās likt uzsvaru uz apkārt esošo vidi un tās iekļaušanu kustībā, izmantojot improvizācijas paņēmienus: "Noklausoties skaņdarbu vairākas reizes, radās ideja par virzienu, kurā vest improvizācijas materiālu. Turpinājumā, kā jau lielākajā daļā mākslas veidu, virsroku ņēma praktizēšana."

Theo Poncet ir franču videogrāfs un spēļu izstrādātājs, pirms dažiem gadiem pārvācies uz dzīvi Rīgā no Parīzes, kur bija darbojies mūzikas video nozarē. Šajā projektā viņi kopā ar Zigmāru Zilgalvi ar platleņķa objektīva kadru un tuvu intīmu plānu palīdzību mēģināja parādīt Rīgas Skaņu ierakstu studijas telpu, izmantojot jaunas tehnoloģijas un iemūžinot laikmetīgo deju, kas radīta mūzikai un tekstam, arī video formātā.

"klausies" plate nāks klajā 2021. gada 14. maijā. Tikmēr minētā kompozīcija iekļauta arī oficiālajā "Jazz in Latvia 2021" izlasē - tā tiks radīta latviešu un ārzemju klausītājiem un mūzikas cienītājiem lielākajā Eiropas džeza notikumā "Jazzahead!", kas digitāli sācies jau šodien.

Par projektu

"Klausies" ir spoken word jeb runātās dzejas (latviešu, krievu un angļu valodā) un improvizētās mūzikas projekts, kur latviešu dzejniece Aleksandra Line muzikāli satiekas ar latviešu pianistu un komponistu Edgaru Cīruli un dāņu kontrabasistu un komponistu Albert Reinholdt Østergaard, lai kopā veidotu stāstus. 2020. gada augustā par spīti pasaulē notiekošajam Ventspils koncertzālē "Latvija" notika analogais skaņu plates ieraksts ar dzīvajiem klausītājiem zālē — atvērtajā ierakstu sesijā mūzikas izdevniecība "Jersika Records" ir iemūžinājusi deviņas kompozīcijas un encore, kas tiks iekļautas vinila platē "9".

Video: Ieskats plates "9" tapšanā. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu