LNSO klaviertrio tiešsaistē aicina uz klezmeru kāzām

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
LNSO klaviertrio
LNSO klaviertrio Foto: publicitātes

11. maijā pl. 19.00 Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) klaviertrio – vijolnieks Indulis Cintiņš, čelliste Dace Zālīte-Zilberte un pianists Mārtiņš Zilberts – aicina uz bezmaksas tiešsaistes koncertu “LNSO klaviertrio. Brāmss un klezmeru kāzas”.

Koncertā viņiem pievienosies klarnetists Mārtiņš Circenis, un skanēs Johannesa Brāmsa, Srola Ērvina Glika (Srul Irving Glick) un Antona Arenska skaņdarbi. Notikumu tiešraidē iespējams skatīties LNSO mājaslapā, LNSO YouTube kanālā, kā arī klausīties Latvijas Radio 3 “Klasika”. Koncertu vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

LNSO klaviertrio jau septīto gadu veido koncertprogrammas, kas apvieno žanra visievērojamākos skaņdarbus un Latvijas koncertzālēs reti atskaņotas kompozīcijas. Trio sastāvā ir LNSO I vijoļu grupas mūziķis Indulis Cintiņš, LNSO čellu grupas mūziķe Dace Zālīte-Zilberte un pianists Mārtiņš Zilberts, kurš ir pastāvīgs LNSO programmu viesmākslinieks, viens no labākajiem Latvijas orķestru pianistiem.

Indulis Cintiņš ir LNSO pirmās vijoļu grupas mūziķis kopš 2006. gada un kopš 2012. gada piedalās Classical Concert Chamber Orchestra koncertos Eiropā. Dibinājis un vada stīgu kvartetu Fantastic Four. Aktīvs kamermūziķis un dažādu mūzikas jomu interesents.

Dace Zālīte-Zilberte ir LNSO čellu grupas mūziķe un “LNSO čellu Dream Team” dalībniece, kā arī vairāku starptautisku konkursu laureāte, Lielās mūzikas balvas 2012 nominante. Aktīva kamermūziķe.

Viņas partneris gan uz skatuves, gan ikdienā – Mārtiņš Zilberts – kopš 2008. gada ir Latvijas Nacionālās operas galvenais solistu koncertmeistars. Viens no visaktīvāk koncertējošiem Latvijas pianistiem-koncertmeistariem, daudzu kamermūzikas projektu dalībnieks, starptautisku operzvaigžņu pieprasīts koncertmeistars-konsultants. Saņēmis Latvijas Nacionālās operas fonda gada balvu par izcilu māksliniecisko sniegumu 2018. gadā. Lielās mūzikas balvas 2019 nominants.

Mārtiņš Zilberts
Mārtiņš Zilberts Foto: Publicitātes foto

11. maija koncertā trio pievienosies klarnetists Mārtiņš Circenis. Mārtiņš Circenis ir LNSO klarnešu grupas koncertmeistars kopš 2014. gada, LNOB orķestra soloklarnetists kopš 2006. gada, un kopš 2020. gada Sinfonietta Rīga pirmā klarnete. Mārtiņš ir starptautisku konkursu laureāts (t. sk. II vieta konkursā Concertino Praga).

LNSO klaviertrio un Mārtiņa Circeņa izpildījumā dzirdēsim Johannesa Brāmsa, Srola Ērvina Glika un Antona Arenska skaņdarbus. Arenska un Brāmsa opusus raksturo unikālas kvalitātes – šo skaņdarbu neapstrīdamais lielums kamermūzikas vēsturē un vienlaicīgi intīmi romantiskais, dziļi niansētais vēstījums. Līdzīgi kā Brāmsa klarnetes trio, Arenska klaviertrio ir gan romantisma jūsmas pilns, gan klasiskā formā ieturēts. Šo darbu pasaulē atzīmē blakus tādiem meistardarbiem kā Šūberta, Čaikovska un Ravela klaviertrio.

Brāmsa Trio klarnetei, čellam un klavierēm raksturo interesants stāsts. 1890. gadā, būdams slavas virsotnēs, Brāmss izlēma, ka pienācis laiks doties atpūtā. 1891. gadā, savā piecdesmit astotajā dzimšanas dienā, Brāmss bija aizņemts, rakstot testamentu. Neilgi pēc tam kādā koncertā viņu dziļi aizrāva klarnetista Riharda Mīlfelda skaistā spēle, iedvesmojot meistaru tomēr atsākt komponēšanu un sacerot Klarnetes trio, kas skanēs 11. maija koncertā.

Koncerta noslēgumā kā jaunatklājums mūziķiem un publikai izskanēs Srola Ērvina Glika trio The Klezmer’s Wedding. Kanādiešu komponists pazīstams kā izcils laikmetīgās un ebreju tradicionālās mūzikas sintezētājs. Klezmeri ir aškenazu jeb Austrumeiropas ebreju tautas muzikanti, klezmeru raksturīgā, momentāni atpazīstamā mūzika skan tradicionālajos ebreju svētkos. Līdz ar plaša mēroga Austrumeiropas ebreju migrāciju uz Ameriku 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā klezmeru mūzika attīstījās, savienojoties ar džezu, un klarnete kļuva par šīs mūzikas dominanto instrumentu. Glika dotā vijoles un klarnetes tembrālā saskaņa, opusa virtuozitāte un klavieru ritmiski daudzveidīgā faktūra precīzi attēlo saldsērīgi romantisko un temperamentīgo klezmeru mūzikas pasauli.

Koncertu tiešraidē bez maksas iespējams skatīties LNSO mājaslapā, YouTube kontā, kā arī klausīties Latvijas Radio 3 “Klasika” tiešraidē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu