Būū, kas pārsteidz ar nedaudz feministisku, netradicionālu popu (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Būū
Būū Foto: Elizabete Džeina Rubene

Šajā pavasarī, pateicoties dziesmai "Siekala", plašāka publika iepazina jaunu pašmāju popmūzikas izpildītāju un autori Būū (arī BŪŪ), un viņas apgriezieni tikai pieņemas spēkā. Šodien, 6. jūlijā, Būū nāk klajā ar otro singlu "Sāku no sākuma". Iepazīstam jauno mākslinieci tuvāk.

Netradicionālajam skatuves vārdam Būū var atrast visdažādākās nozīmes kā latviešu valodā, tā svešvalodās un ar savām versijām iepriecināt Ilzi Fārti. Viņa, iepriekš zināma kā dziesmu autore citiem popmūzikas izpildītājiem, šogad ir sākusi savu solo karjeru kā Būū, izbaudot gan radošo brīvību, gan klausītāju uzmanību.

Vai Būū un Ilze Fārte ir divas dažādas personas?

Esmu sajutusi to, ka Ilze un Būū ir viens un tas pats, bet Būū ir brīvāka versija tam, kā es izpaužu savas radošās ieceres. Mazliet mazāk filtru tai personības daļai, ko Ilze vienmēr ir gribējusi izpaust.

Sāku no sākuma - vai vispār vēlies runāt par dzīvi, kas bija pirms Būū? Mūzikā tu neesi pirmo dienu.

Jā, neesmu pirmo dienu un man nav iebildumu runāt par savu pagātni. Tur nav nekā slēpjama vai traka. Tas, kas iepriekšējā dzīves posmā mani skāra ļoti ilgi, ir dažādu apstākļu kopums, kas man apgrūtināja realizēt savas muzikālās idejas. Šis pēdējais gads man deva iespēju strādāt tieši pie savas mūzikas. Agrāk es spēlēju un es rakstīju mūziku pārsvarā citiem cilvēkiem. Spēlēju projektos, kur līdz galam nevarēju realizēt savu patieso potenciālu. Man ir ļoti, ļoti vajadzīga sava radošo izpausmju plūsma, jo man ir ļoti daudz, ko teikt. Es daudz runāju un daudz redzu, kas notiek man apkārt, bet mana radoša dvēsele pirms tam bija iestrēgusi čaulā.

Kas bija tas, kas tevi motivēja darīt pašai - sākt solo darbību?

Noteikti man palīdzēja visa Covid-19 krīze, kas ļāva man sazemēties un saprast - laiks ir pienācis. Tagad vai nekad - man ir jālaiž savas idejas ārā. Mazs bonuss bija tas, ka man bija iekrājumi, ko biju paredzējusi savam garajam ceļojumam, kura sākšanai stopkrānu norāva pandēmija. Iekrājumi man palīdzēja nodrošināt savu ikdienu, rakstīt savu mūziku un mācīties jaunas lietas. Bet es šim visam briedu jau gadiem, strādāju pie sevis un apstākļu maiņas. Esmu investējusi ļoti daudz enerģijas, lai varētu radoši eksplodēt, kā to šobrīd mēģinu darīt.

Būū
Būū Foto: publicitātes

Tavs plāns arī izdevās - tu esi šā gada “Ghetto faktora” uzvarētāja!

Jā, tas ir ļoti priecīgs notikums, kas man ir atnesis jaunus kontaktus, jaunus iedvesmojošus cilvēkus, pat neskatoties uz to, ka šogad konkurss praktiski nenotika klātienē. Es ļoti novērtēju tos brīžus, kad manā dzīvē ienāk jauni cilvēki, kas parāda jaunus ceļus. Kārtējo reizi vērtīga bija deadline jeb gala termiņu īstenošana, kas mani ikreiz motivē vēl vairāk, kaut arī pati par sevi esmu ļoti strādīga.

Jāatzīmē arī debijas singla "Siekala" panākumi. Kas ir šīs dziesmas panākumu atslēga?

Man ir vairākas teorijas, no kurām viena ir tā, pie kā es ļoti strādāju. Kad gada sākumā sapratu, ka tagad ir īstais laiks manai mūzikai. Sapratu, ka man ir jāizvēlas virziens mūzikā, kurā šobrīd nav tik liels izpildītāju skaits.

Protams, es varu dziedāt mīlīgas balādes, es vispār jūtos pietiekami komfortabla dažādu žanru mūzikā. Bet sapratu, ka nedaudz feministisks, netradicionāls pops ir kaut kas tāds, kā mums Latvijā trūkst.

Pamazām mans radošais ceļš ved uz hiphopa mūziku. Man liekas, feministu pops/reps ir tas, kā mums vēl trūkst, un tas mani iedvesmo. Man patīk runāt par savām vērtībām, iestāties par lietām, kurām ticu. Esmu spilgta, brīva sieviete, kas nebaidās nedaudz pakliegt, ja ir lietas, par kurām ir jāpaceļ balss. Tāda es esmu, un šī vieta uz skatuves arī ir brīva, un ar dziesmu "Siekala" šo visu esmu arī īstenojusi.

Ko vari sacīt par jauno - otro singlu "Sāku no sākuma"?

Šī dziesma man ir mīļa un svarīga, jo skice tapa tieši tajā laikā, kad sākās mans jaunais gads. Iepriekš biju savā ziņā tumšajā posmā, kur cīnījos ar savas mentālās veselības lejām. Katru reizi, kad šķita, es vairs nevaru, - tomēr sapratu, ka esmu dzīva un sāku no sākuma. Šī dziesma vislabāk attēlo manu jauno sākumu jeb Būū piedzimšanu. Tas notika brīdī, kad bailīgi, bet tomēr ar īstu drosmi metos iekšā nezināmajā, aiz sevis atstājot ļoti daudz no vecās dzīves - dzīvesvietu, attiecības, grupas un darbus - metu nost kā čūska veco ādu. Tā man ir bijusi vislielākā pārdzimšana jeb sākšana no sākuma. Dziesma vienmēr man atgādina par to, ka sākt no sākuma ir bailīgi. Vieglāk ir turpināt iet pa vecajām sliedēm, bet realitātē ir daudz vērtīgāk nomest nost to “veco somu” un paņemt jaunu - tukšu.

Video: Būū "Sāku no sākuma".

Dziesmas “Sāku no sākuma” autore ir Būū jeb Ilze Fārte, producents ir Armands Varslavāns, bet miksu/māsteru veicis Andis Ansons. Fonogrammas ierakstu atbalstījusi LaIPA. Savukārt dziesmas ”Sāku no sākuma” videoklipa režisore un producente ir Agnese Rozniece kopā ar zvaigznājs.lv komandu, kas ir vokālistu konkursa “Ghetto faktors” galvenās balvas realizācija. 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu