Cēsu mākslas festivālā būs skatāma Ditas Rietumas kino izlase

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā preses konferencē par oktobrī plānoto starptautisko kino konferenci, kas notiks Rīgas Starptautiskā kino festivāla "Riga IFF 2019" ietvaros.
Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma piedalās Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā preses konferencē par oktobrī plānoto starptautisko kino konferenci, kas notiks Rīgas Starptautiskā kino festivāla "Riga IFF 2019" ietvaros. Foto: Evija Trifanova/LETA

Piektdien, 23.jūlijā, plkst.20 ar Rolanda Kalniņa filmu "Četri balti krekli" (1967) tiks atklāta festivāla "Cēsis 2021" kino programma, ko veidojusi kinoteorētiķe Dita Rietuma.

Šogad tā veltīta 20.gadsimta 60.gadiem, atspoguļojot spilgtu ēru Latvijas un pasaules kino vēsturē. Filmas varēs skatīt Vidzemes koncertzālē "Cēsis".

Rietuma stāstīja, ka 20.gadsimta 60.gadu izskaņa ir nozīmīgs, satraucošs laiks pasaules kino pieredzē, kad klajā nāca desmitiem pārsteidzošu, nereti modernisma estētikā veidotu filmu. Eiropā plauka autorkino, ko īpaši attīstīja Francijas jaunā viļņa un Itālijā strādājošie režisori. Šis ir laiks, kad radikāli mainījās ASV kino kultūra, - darbību beidza cenzūra jeb Heisa kodekss, kas fokusējās uz filmu tikumību, un ekrānu piepildīja šokējošas tēmas un elementi. Taču tās caurstrāvoja arī pārsteidzoša brīvības izjūta ne tikai filmu tematikā, bet arī estētikā.

"Arī Latvijā, par spīti tās atrautībai no pasaules kino strāvojumiem, radās Kalniņa "Četri balti krekli" ­- izcila, modernisma estētikā veidota filma," stāsta festivāla kino programmas veidotāja.

30.jūlijā plkst.20 festivāla apmeklētājiem būs iespēja vērot vēl vienu 1967.gada filmu - režisora Artura Penna "Bonija un Klaids", kas ieguvusi divas ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars". Jaunā oficiante Bonija Pārkere ilgojas pēc pārmaiņām garlaicīgajā dzīvē. Tāda izdevība viņai rodas, iepazīstoties ar šarmanto jaunekli Klaidu Berovu, kurš tikko iznācis no cietuma. Klaids ir nolēmis par katru cenu izrauties no Lielās depresijas radītā trūkuma. Abi iemīlas un pievēršas banku aplaupīšanai - apburošais un atjautīgais laupītāju pāris drīz kļūst slavens visā valstī. Galvenajās lomās Feja Danaveja, Vorens Bītijs, Džīns Hekmens.

Savukārt 13.augustā plkst.20 festivāla kino programmu noslēgs Mikelandželo Antonio 1966.gada filma "Fotopalielinājums", kas ieguvusi galveno balvu "Zelta palmas zars" Kannu kinofestivālā.

Veiksmīgā Londonas modes fotogrāfa Tomasa greznā un nesarežģītā dzīve viņam pašam šķiet garlaicīga un bezjēdzīga. Reiz parkā viņš nejauši ar kameru fiksē kādu pāri - vecāku vīrieti un jaunu sievieti. Sieviete, pamanījusi ka Tomass viņu fotografē, par katru cenu vēlas atgūt negatīvus. Atdevis viņai neīsto filmiņu, Tomass attīsta īsto, cenšoties saprast sievietes lielo interesi par šīm bildēm. Arvien vairāk palielinot fotogrāfijas, pamazām atklājas, ka Tomass, iespējams, fiksējis slepkavību. Galvenajās lomās Deivids Hemingss, Vanesa Redgreiva, Sāra Mailsa, Džeina Birkina.

Festivāla kino programmu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Cēsu Mākslas festivāls norisināsies līdz 15.augustam. Tā laikā ar septiņiem lielformāta latviešu mākslinieku jaundarbiem Cēsu Laikmetīgās mākslas centrā norisinās laikmetīgās mākslas izstāde "Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli". Raiskumkrogā skatāma SEB stipendijas glezniecībā 2020 laureātes Madaras Kvēpas izstāde "Vesels".

31.jūlijā Cēsu Svētā Jāņa baznīcā klausītāji aicināti uz koncertu "Debespulkstens", savukārt festivāla noslēgumā 14.augustā Cēsu pils parka estrādē izskanēs Riharda Vāgnera operas "Valkīra" trešais cēliens. Festivāla laikā interesenti aicināti arī uz teātra izrāžu ciklu "Grand Prix".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu