Foto ⟩ "AB dambī" atklāta skaņu mākslas instalāciju "Sirēnu sala"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Līdz gada beigām "AB dambī" būs skatāms mākslinieka Andra Indāna veidotais papildinātās realitātes skaņdarbs "Sirēnu sala"

Instalācija veidota no 135 virtuāliem "skaņas mākoņiem" ar dažādiem rādiusiem, kuri savstarpēji pārklājas un ir telpiski organizēti kopīgā skaņdarbā.

Katrā skaņas mākonī atrodas atsevišķs skaņas elements, kas aktivizējas, klausītajam sasniedzot tā darbības ģeogrāfiskās koordinātas jeb GPS.

Jankovska stāstīja, ka šī skaņas instalācija ir kā "Sirēnu ansamblis", kura atsevišķās balsis klausītājs var samiksēt, tām pietuvojoties vai attālinoties.

"Instalācijas pamatā esošais audio materiāls, kas šogad ierakstīts ar Latvijas sintezatoru ražotāja "Erica Synths" modulāro sintezatoru "Black System III", atspoguļo pandēmijas laika transformatīvās sajūtas, kad dzirdamu un nedzirdamu sirēnu pavadījumā, trauksmes stāvoklis bija konstanta parādība. Sirēnu tēls ir ne tikai kā burtiska atsauce uz brīdinājuma un trauksmes signālu ierīcēm, bet tēlaini atsaucas arī uz Homēra "Odisejā" aprakstītajām mitoloģiskajām sirēnām, kuras ar savām skaistajām balsīm vilināja ceļotājus nāvē," skaidroja Jankovska.

Skaņdarba "Sirēnu sala" autors Indāns ar mūziku un skaņu eksperimentiem nodarbojas kopš 1980.gadu beigām, viņa pazīstamākais elektroniskās mūzikas projekts ir "Gas Of Latvia" un viņš darbojies arī grupās "First Latvians On Mars", "Antarktīda", "Kartāga". Indāns ir mūzikas autors vairākām teātra izrādēm, filmām, video mākslas projektiem, performancēm, skaņas instalācijām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu