Klajā nāk modulārā džeza projekta TEN KA skaņuplate

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
TEN KA
TEN KA Foto: publicitātes

Džeza mūzikas izdevniecības "Jersika Records" paspārnē klajā nāk saksofonista, flautista, komponista, aranžētāja un improvizatora Denisa Paškeviča solo projekta TEN KA albums "Sonic Geometry: Structures Patterns and Forms".

Džeza mūzikas izdevniecības "Jersika Records" paspārnē klajā nāk saksofonista, flautista, komponista, aranžētāja un improvizatora Denisa Paškeviča solo projekta TEN KA albums "Sonic Geometry: Structures Patterns and Forms".

Deniss Paškevičs ir viens no Baltijas vadošajiem džeza mūziķiem un viens no retajiem Baltijas reģiona māksliniekiem, kurš iekļauts Eiropas Džeza ģimenes kokā, kur minēts kā sava, unikāla stila pamatlicējs Latvijā.

天火 jeb TEN KA nozīmē "debesu uguns” japāņu valodā. Tā ir Denisa Paškeviča otrā puse – modulārā pasaule. Viņš ir multinstrumentālists un komponists, kas TEN KA mūzikā apvieno džeza un mūsdienu ritmiskās mūzikas skaņas, eksperimentus un improvizācijas. Deniss veido akustiskas un elektroniskas modulāras skaņu ainavas, kas kopīgi balstās tradīcijā un brīvībā - divos stūrakmeņos, kas caurvij visu Denisa radīto.

Albuma ierakstu sesija norisinājās trīs dienu garumā Rīgas skaņu ierakstu studijā Reformātu baznīcā Vecrīgā. Līdzās saksofonam, flautai un analogajiem modulārajiem sintezatoriem, ierakstā izmantots arī preparēts Steinway & Sons flīģelis, kā arī Fender Rhodes elektriskās klavieres.

"Jaunais albums ir stāsts par skaņas būtību. Visu mūžu es esmu bijis akustiskais mūziķis, un es nevaru sevi nodalīt no tā, ka esmu džeza mūziķis un vairāk nekā 25 gadi manas dzīves ir bijuši saistīti tieši ar saksofonu, bet, domājot par modulāro sintēzi, es meklēju iespēju kā šo akustisko skaņu atdzīvināt un savienot kopā, pavairojot to caur elektro signāliem. Saturs šim ierakstam ir programmātiska mūsdienu mūzika. Tā nav tikai elektroniska mūzika, tikai improvizēta mūzika vai tikai džezs, bet tas ir mūzikas apvienojums, tās ir rezonanses, skaņas. Tā ir skaņas ģeometrija - struktūras, paterni un dažādas formas, kā to vēsta mana albuma nosaukums. Uz skaņuplates vāciņa ir mans mākslas darbs - tā ir grafika, zīmēta ar ogli ar nosaukumu "ascenidng", kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē auģsupejošs, lai gan ticu, ka katrs, skatoties uz šī albuma vāciņu, ieraudzīs savus siluetus un savas sajūtas," par jauno ierakstu stāsta Deniss Paškevičs.

"Modulārā džeza projekta TEN KA programma "Skaņas ģeometrija" turpina džeza tradīcijas pārdefinēšanu un apvieno brīvās improvizācijas un laikmetīgās mūzikas skaņas. Šis ir personīgs ieraksts. Rimta kontemplācija mijas ar izkoptas modulārās sintēzes spriedzi. Tajā ir pieredzes un dzimtās pilsētas Rīgas skaņu ģeometrijas atbalss," skaņu plates ievadvārdos raksta mūzikas apskatnieks Mikus Solovejs.

TEN KA "Sonic Geometry: Structures Patterns and Forms"
TEN KA "Sonic Geometry: Structures Patterns and Forms" Foto: publicitātes

Albums ierakstīts pilnīgi analogi, magnētiskajā lentē skaņu režisora Aleksandra Vaicahovska vadībā, asistējot Vilnim Kaksim (19.09.1942.-14.10.2020.), Mārtiņam Krastiņam un Mārtiņam Saulespurēnam, bet plates vāka dizainā izmantotas fotogrāfa Oskara Upenieka fotogrāfijas

Savas karjeras laikā Deniss Paškevičs piedalījies vairāk nekā 50 mūzikas albumu ierakstos. Viens no pēdējiem - albums "Variations" (Jersika Records) - saņēmis 4 zvaigžņu vērtējumu pasaules prestižākajā džeza žurnālā "Downbeat" un iekļauts 2019. gada labāko albumu topā "2019: The Year’s Top-Rated Albums", līdz ar to Deniss kļuvis par pirmo latviešu džeza mūziķi, kura mūzika novērtēta "Downbeat" izdevumā.

TEN KA albums izdots vinila plates formātā, kā arī ir pieejams Spotify un citās mūzikas straumēšanas vietnēs un izdevniecības Jersika Records Youtube un Bandcamp profilos.

Video ieskaits albuma tapšanā:

Noklausies albumu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu