Atklātas pirmās Džemmas dienas topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Inga Šteimane
Inga Šteimane Foto: publicitātes

Šonedēļ par godu izcilās mākslinieces Džemmas Skulmes 96. dzimšanas dienai ar daudzveidīgu aktivitāšu programmu tiek pieteikta jauna tradīcija – Džemmas dienas Mežaparkā.

Tās norisināsies visu nedēļu līdz 26. septembrim, ļaujot ikvienam interesentam pirmo reizi ielūkoties arī topošajā Džemmas Skulmes Mākslas telpā mākslinieces mājā un darbnīcā Mežaparkā.

Gatavojoties mākslinieces, mākslas dzīves veidotājas un Atmodas gadu nozīmīgās politiķes Džemmas Skulmes simtgades jubilejas svinībām 2025. gadā, ir pieteikts plašs Džemmas Skulmes mantojuma apzināšanas un saglabāšanas projekts, kā ietvaros top Džemmas Skulmes Mākslas telpa, un ir sākts apjomīgs mākslinieces kultūras vērtību digitalizācijas process tās idejas autoru Ingas Šteimanes un Džemmas Skulmes ģimenes vadībā. Šā vērienīgā darba procesā projekta idejas autori ir iecerējuši katru gadu mākslinieces jubilejas nedēļā ļauties Džemmas personības iepazīšanai, organizējot Džemmas dienas Mežaparkā.

Lasi TVNET interviju ar mākslas zinātnieci Ingu Šteimani.

Pirmo Džemmas dienu Mežaparkā ietvaros tiek organizēta daudzveidīga programma, kas skatītājiem nedēļas garumā ļaus iepazīties ar mākslinieces biogrāfiju un daiļradi, kā arī uzzināt par Džemmas Skulmes Mākslas telpas projekta koncepciju un virzību. Tāpat apmeklētāji tiek aicināti piedzīvot un izjust Džemmas Skulmes mākslas spēku, ielūkojoties līdz šim neredzētos materiālos no ģimenes arhīva, kas atklāj Džemmas Skulmes ģimnāzijas gadu biogrāfiju, pirmos mēģinājumus tēlotājā mākslā, kā arī kontekstus kultūrā un politikā (1937-1944). Jaunatklātie materiāli ļaus iepazīties ar leģendāro mākslinieci no jauna, sniedzot priekšstatu par topošo 2022. gada janvāra ekspozīciju ar nosaukumu “Moin, moin, Mālpils bezdelīga!”.

Atklātas pirmās Džemmas dienas Mežaparkā topošajā Džemmas Skulmes mākslas telpā
Atklātas pirmās Džemmas dienas Mežaparkā topošajā Džemmas Skulmes mākslas telpā Foto: publicitātes

Džemmas dienas Mežaparkā aktivitāšu programmu papildinās Džemmas Skulmes mazdēla Artura Dimitera izstādes “Ģimene” atklāšana, kā arī radošās darbnīcas, kas rīkotas, iedvesmojoties no Džemmas Skulmes 60.-70. gadu autortehnikām mākslinieku Sigitas Daugules un Artura Dimitera vadībā.

Kultūras mantojuma digitalizācijas projekts atklāj jaunas Džemmas Skulmes šķautnes.

Iesāktajā digitalizācijas procesā tiks apkopota un digitalizēta mākslinieces atstātā kultūras mantojuma daiļrade un dokumentālās liecības par mākslinieces dzīvi. Darbā pie šī projekta ir atklātas pirmās līdz šim neredzētās vēsturiskās liecības par Džemmas Skulmes dzīvi – zīmējumi, vēstuļu sarakstes, fotogrāfijas un citi materiāli, kas par mākslinieci atklāj līdz šim neiepazītu pusi.

Jaunatklātās vēstures liecības par mākslinieci kalpos ne tikai kā pamats gaidāmajai izstādei “Moin, moin, Mālpils bezdelīga!”, bet arī iedvesma topošajai grāmatai.

"Pirmo liecību pamatā ir Džemmas jaunības ļoti personīga vēstuļu sarakste ar savām skolas vecuma draudzenēm laika posmā no 1937. līdz 1944. gadam. Šī intīmā sarakste palīdz iepazīt Džemmas veidošanās stāstu par mākslinieci, kādu mēs viņu zinām šodien, kā arī ļauj saprast tā laika vēstures kontekstu un ietekmi uz Džemmas turpmāko dzīvi. Šobrīd esam ļoti liela un apjomīga darba procesā, jo paredzēts, ka atrastā vēstuļu sarakste nākotnē tiks izdota arī grāmatas veidā," stāsta mākslas zinātniece, ekspozīcijas kuratore un topošās grāmatas sastādītāja Inga Šteimane.

Džemmas Skulmes vēstule
Džemmas Skulmes vēstule Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tāpat Džemmas Skulmes ģimene informē, ka Džemmas Skulmes dzimtas māja joprojām ir ģimenes īpašumā. Džemmas dienas Mežaparkā un Džemmas Skulmes Mākslas telpas realizēšanu finansiāli atbalsta Rīgas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu