Tokijas olimpisko spēļu arēnu rotā viens no lielākajiem koka karkasa jumtiem pasaulē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Dezeen

Viens no lielākajiem koka karkasa jumtiem pasaulē 90 metru garumā stiepjas pāri "Ariake" vingrošanas centra arēnai Tokijā, ko japāņu arhitektūras birojs "Nikken Sekkei" izstrādājis 2020. gada aizkavētajām olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm.

Struktūra, kas atrodas netālu no Tokijas centra Koto pilsētā, sākotnēji tika atklāta 2019. gadā un ir bijusi mākslas, ritmiskās un batuta vingrošanas, kā arī bočes vieta cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Centrs, kas atrodas blakus kanālam bijušās kokmateriālu uzglabātuvas vietā, svin koka un tradicionālo japāņu arhitektūru. Visā ēkā ir izmantoti aptuveni 2300 kubikmetri ilgtspējīgas koksnes.

"Balstoties uz līča zonā peldoša koka kuģa arhitektūras koncepciju, kokmateriāli tiek izmantoti, kur vien iespējams, īpaši jumta karkasa konstrukcijā, fasādē, skatītāju sēdvietās un ārsienās, vienlaikus rūpīgi apsverot koka īpašības katrā lietojumā," norāda "Nikken Sekkei".

Atsaucoties uz tradicionālo engawa, verandai līdzīgu telpu, kas sastopama japāņu arhitektūrā, no ārpuses arēnu apņem divi tērauda balstu apļi: viens vertikāls, kas ieskauj ieejas centrā, un otrs slīps, kas atbalsta jumta konstrukcijas malu.

"Izveidojot atvērtu un plašu telpu ēkas ārpusē, dizains mēģina izvairīties no norobežota eksterjera, kas parasti sastopams liela mēroga sporta objektos," skaidro firma.

Jumta konstrukciju veido virkne lielu, arkveida laminētu koka siju, kas izgatavotas, izmantojot lapegles no Nagano un Hokaido prefektūrām, aptverot 90 metru attālumu starp centra tērauda kolonnām.

Foto: Instagram/Dezeen

Tērauda kabeļi, kas piestiprināti jumta konstrukcijai, atbalsta arēnas apgaismojumu virs līmjavas tribīnēm, kas var uzņemt 12 000 skatītāju. Šis skaits samazināsies, ja pēc 2020. gada olimpiskajām spēlēm tiks noņemtas pagaidu sēdvietas.

Gofrēts tērauda jumts pārklāj konstrukciju, pielāgojoties zemāk esošajai koka siju formai, lai radītu arēnai raksturīgo viļņoto jumta formu.

2020. gada Tokijas olimpisko spēļu centrālajā elementā, Japānas nacionālajā stadionā, ko izveidoja "Kengo Kuma Associates" ar "Taisei Corporation" un "Azusa Sekkei Co", arī plaši tika izmantoti kokmateriāli, un jumta konstrukcija bija izgatavota no tērauda un laminētas lapegles un ciedra kopnes.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu