Kādēļ Apvienotās Karalistes valdība noraidīja ambiciozo "Tulpes" projektu?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/Surfacemag

Apvienotās Karalistes mājokļu ministra Maikla Gova vārdā publicētajā vēstulē tika pieņemts lēmums noraidīt 305 metrus augstā "Tulpes" torņa celtniecību, nosaucot to par "arhitektūras ideju jucekli".

Valdība noraidījusi Londonas arhitektūras studijas "Foster + Partners" izstrādāto tūristu piesaistes objektu "Tulpe" saistībā ar bažām par oglekļa emisiju un tā dizaina kvalitāti.

Ministrs secināja, ka "Foster + Partners" ēkas ekonomiskie, tūrisma un izglītības ieguvumi neatsvertu kaitējumu, ko tas nodarīs "mantojuma vērtību nozīmei".

Viņš apgalvoja, ka "Tulpes" tornis "nopietni samazinātu" tuvējā Londonas Tauera vērtību, daļēji tāpēc, ka tas paceltos debesīs tieši aiz vēsturiskā cietokšņa, skatoties no Tauera tilta. Ministrs uzskatīja, ka tulpes pumpura formas torņa dizains būtu pārlieku izlecošs.

"Projekts nebūtu uzskatāms par izcilas kvalitātes dizainu, un dizaina kvalitāte ne tuvu nebūtu pietiekami augsta, lai noliegtu tā kaitējumu mantojuma vērtībām,"

teikts vēstulē.

Tāpat valdība kritizēja arī "ļoti neilgtspējīgu koncepciju".

"Plašie pasākumi, kas tiktu veikti, lai samazinātu oglekļa emisijas būvniecības laikā, neatsvērtu neilgtspējīgo koncepciju izmantot milzīgu daudzumu dzelzsbetona pamatiem un lifta šahtai, lai nogādātu apmeklētājus ēkas augstākajā stāvā, lai baudītu skatu," teikts lēmuma vēstulē.

Tiek uzskatīts, ka tā ir pirmā reize, kad valdība celtniecības plānošanas lēmuma vēstulē piemin oglekli, kas ir būtisks sarunu punkts "COP26" klimata konferencē, kurā galvenā uzmanība tika pievērsta tieši apbūvētajai videi.

Uzstājoties samitā pagājušajā nedēļā, "Foster + Partners" dibinātājs Normans Fosters aicināja noteikt "augstākus standartus" attiecībā uz oglekļa saturu ēkās.

Valdības lēmums dažus var pārsteigt pēc tam, kad "Daily Telegraph" pagājušajā mēnesī ziņoja, ka valdība gatavojas dot zaļo gaismu "Tulpju" projektam.

"Mēs acīmredzami esam vīlušies par plānošanas apelācijas iznākumu," sacīja "Foster + Partners" pārstāvis. "Kā nepārspējama jauna atrakcija "Tulpe" tika iecerēta kā unikāla kultūras un izglītības iestāde, kas būtu bijis spēcīgs investīciju un apmeklētāju magnēts Londonas pilsētas centrā."

"Mēs uzskatām, ka Londona ir palaidusi garām lielisku iespēju pieņemt progresīvu pilsētas nākotnes vīziju,"

norāda "Foster + Partners".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu