Brūss Springstīns pārdevis visu savu mūzikas katalogu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Brūss Springstīns
Brūss Springstīns Foto: facebook.com/brucespringsteen

ASV bāzētā mūzikas kompānija "Sony Music" paziņojusi, ka iegādājusies tiesības uz dziedātāja Brūsa Springstīna mūzikas katalogu, un neoficiāli izskanējis, ka darījuma summa ir pusmiljards ASV dolāru (441 miljons eiro).

Izdevumi "The New York Times" un "Billboard" vēstīja, ka darījumā "Sony Music" īpašumā nonākušas visas Springstīna sarakstītās dziesmas, tostarp ikoniskā "Born in the USA", kas pasaulē pārdota gandrīz 30 miljonos eksemplāru.

"Sony" apstiprināja darījumu, tomēr nepubliskoja tā summu.

"Pēdējo 50 gadu laikā "Sony Music" cilvēki pret mani kā pret mākslinieku un cilvēku ir izturējušies ar vislielāko cieņu," "Sony" paziņojumā citēts leģendārā mūziņa teiktais. "Esmu priecīgs, ka par manu mantojumu rūpēsies kompānija un cilvēki, kurus pazīstu un kuriem uzticos," piebildis 72 gadus vecais mūziķis.

Par bosu un Amerikas tēti dēvētais mūziķis visu savu 50 gadus ilgušo karjeru pavadījis "Sony" piederošās ierakstu kompānijas "Columbia Record" paspārnē, pārdodot vairāk nekā 150 miljonu ierakstu eksemplāru.

20 "Grammy" balvas saņēmušais Springstīns nesen kopā ar bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu izveidoja pretrunīgi vērtētu raidierakstu un grāmatu "Renegades: Born in the USA".

Pandēmija smagi skārusi izklaides industriju, bet mūzikas izdevējiem šis ir auglīgs laiks.

Autortiesību maksājumi par dziesmām ilgtermiņā ir pievilcīgs bizness.

Oktobrī 81 gadu vecā Tīna Tērnere tiesības uz savām dziesmām pārdeva Vācijas grupai BMG. Darījuma summa nav publiskota.

Savukārt 80 gadus vecais 2016. gada Nobela prēmijas literatūrā laureāts Bobs Dilans pirms gada visu savas mūzikas katalogu pārdeva "Universal Music". Tiek lēsts, ka darījuma summa bijusi 300 miljoni ASV dolāru.

Tiek vēstīts, ka grupas "Fleetwood Mac" dziedātāja Stīvija Niksa saņēmusi 100 miljonus ASV dolāru par savu vairākuma daļu grupas mūzikas katalogā. Līdzīgus darījumus noslēdzis arī dziedātājs Nīls Jangs, grupa "Blondie" un dziedātāja Šakira.

Nozares eksperti norada, ka mūzikas katalogu cenas sāka augt jau pirms 2020.gada, tomēr pandēmijas laikā to kāpums bijis krass, jo mūziķiem nebija iespējas doties turnejās un uzstāties.

Tāpat tirgu ietekmē arī straumēšanas pakalpojumu uzplaukums. Daudzi mūziķi norāda, ka no tā iegūst tikai daži slaveni mākslinieki, bet vecākiem, kulta mūziķiem vai jaunajiem mūziķiem samaksa ir neliela.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu