Valodniece Lita Silova: Man nav pieņemami, ka TV diktors nekādi nespēj atšķirt plato un šauro "e" (30)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lita Silova
Lita Silova Foto: LETA

Lita Silova ir filoloģijas doktore, literatūrzinātniece, latviešu valodas skolotāja un viena no žūrijas, kas šogad izvēlējās gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu. Intervijā žurnālam "Ir" viņa komentē vairākus valodas jautājumus, to skaitā pieskaras litarāri nepareizajam platā un šaurā "e" lietojumam.

"Man nav pieņemami, ka cilvēks, kurš televīzijā lasa ziņas vai vada raidījumu, nekādi nespēj atšķirt plato un šauro "e". Man nav nekāda naida pret lokālajām izloksnēm, bet sabiedrisko mediju telpā jāskan pareizai latviešu valodai," viņa saka.

""Lēni zēni" ar šaurajiem "ē" griežas ausī. Tā ir Latvijas Televīzijas atbildība — ne tikai sniegt uzticamu informāciju, bet runāt ēterā labskanīgi."

Viņa piebilst, ka valodas daudzveidībai, novadu dialektiem un leksikai ir liela vērtība un sava vieta — reģionālajās televīzijās, īpašos raidījumos. Bet valsts valoda kā literārā valoda ir kopjama, jo tā mūs visus vieno.

Atgādinām, gada vārdi un nevārdi jau otro gadu saistīti ar pandēmijas tēmu. Iepriekš tas bija neveiksmīgais "sejauts", šogad "kvadrātkods".

Savukārt par gada nevārdu nosaukts "sadarbspējīgs".

""Sadarbspējīgs" tiek plaši lietots, bet ir aplams, jo sadarboties spējīgi ir cilvēki, nevis sertifikāti. Latviešu valodā ir normāli īpašības vārdi, kurus šeit var izmantot. Piemēram, derīgs sertifikāts," komentē Silova.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu