Latvija startē 72. Berlīnes kinofestivālā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieskats filmu triloģijas "Aptiekārs Melhiors" filmēšanas aizkadros "Cinevilla"
Foto: Ieskats filmu triloģijas "Aptiekārs Melhiors" filmēšanas aizkadros "Cinevilla" Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ceturtdien, 10. februārī, sākās ikgadējais starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, un Latvijas vārds šogad atrodams gan konkursā, gan filmu tirgus skatēs.

Festivāla konkursam Generation K plus izvēlēta Māras Liniņas animācijas īsfilma "Čuči, čuči", tirgus skatēs potenciālajiem izplatītājiem un partneriem tiks piedāvāts pārskats par Latvijas filmu nozari un vairāku gandrīz gatavu filmu seansi.

"Čuči čuči"
"Čuči čuči" Foto: publicitātes

Berlīnes kinofestivāls ir viens no vecākajiem un lielākajiem kinofestivāliem Eiropā, un pēc pagājušā gada izmaiņām, ko ietekmēja pandēmija, atkal notiek ierastajā laikā (februāra sākumā, šogad 10.–20.02.) un gandrīz ierastajā formātā – filmu seansi atkal paredzēti klātienē, stingri ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus un katrā seansā aizpildot tikai pusi no kinozāles ietilpības.

Berlīnes kinofestivāla industrijas pasākumi – sadaļas European Film Market (10.-17.02.), Berlinale Co-Production Market (12.-16.02.), Berlinale Talents (12.-17.02.) un citas šogad tomēr vēl notiek tiešsaistes formātā, virtuālos kinoteātros un ar digitāli veidotiem tirgus stendiem katrai dalībvalstij, arī Latvijai. Filmu tirgus stendā būs pieejama plašāka informācija par Latvijas filmu nozari un jaunākajām filmām, arī Baltijas valstu statistikas apkopojums Facts & Figures, ko regulāri izdod Nacionālais Kino centrs.

European Film Market seansiem šogad pieteiktas četras filmas, kuru veidošanā strādājuši Latvijas kinoprofesionāļi. Divi tirgus seansi (10.02. un 16.02.) ieplānoti režisora Uģa Oltes debijas spēlfilmai "Upurga" (studija VFS Films), kas starptautisko pirmizrādi piedzīvoja 2021. gada novembrī Tallinā, bet Latvijas kinoteātros nonāks 21. martā; starptautiskajā arēnā ar šo filmu strādā izplatīšanas kompānija East West Filmdistribution. Divi seansi paredzēti arī studijā "Lokomotīve" veidotajai un Indonēzijā filmētajai ģimenes filmai "Ziemassvētki džungļos" (režisors – igaunis Jāks Kilmi), Latvijā šīs filmas pirmizrāde jau divus gadus tiek plānota decembrī un pandēmijas dēļ pārcelta, tagad gaidām 2022. gada decembra sākumu. Vēl viena Berlināles filmu tirgum pieteikta Jāka Kilmi spēlfilma ir "Snaudošais zvērs", kur Latvijas studija "Lokomotīve" piedalās kā mazākuma kopproducents, tāpat kā mazākuma kopražojuma partneri strādājusi studija "Film Angels Productions" igauņu vēsturiskajā lielfilmā "Aptiekārs Melhiors" (režisors Elmo Nīganens), kas daļēji filmēta Latvijā, kinopilsētā Cinevilla; šī vērienīgā viduslaiku stāsta pirmizrāde Igaunijā arī jau divas reizes tikusi atlikta.

Foto: Ieskats filmu triloģijas "Aptiekārs Melhiors" filmēšanas aizkadros "Cinevilla".

Jāpiebilst, ka Latvijas šāgada klātbūtni Berlinālē jau 9. februārī ievada režisores Lailas Pakalniņas dalība diskusijā par progresīvu kino – ar šādu sarunu, kurā piedalās desmit kinoprofesionāļi (producenti, režisori, filozofi, kuratori, festivālu direktori u.c.) tiks atklāta tradicionālā Berlināles "Kritiķu nedēļa" (Woche der Kritik).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu