"2annas" izrādīs īsfilmas par Ziedoni, Paulu un Jāni Peteru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Imants Ziedonis. Portrets locījumos" (1979)
"Imants Ziedonis. Portrets locījumos" (1979) Foto: kadrs no filmas

Kinoteātrī "Splendid Palace" 19. februārī notiks "2Annas ISFF 2022" ievadpasākums - restaurēto dokumentālo īsfilmu seanss "Cilvēks" par četrām Latvijā nozīmīgām kultūras personībām.

Pasākumā skatītājiem tiks piedāvātas četras filmas - Laimas Žurginas 1977. gada kinolente "Ceturtā dimensija", 1979. gada filma "Imants Ziedonis. Portrets locījumos", 1977. gada darbs "Raimonds Pauls. Portrets ar mūziku", kā arī Birutas Veldres 1989. gada kinodarbs "Jānis Peters un mūsu laiks".

Kā informēja festivāla pārstāve Agnese Krastkalne, filmu izlase atspoguļo četras personības, kam Latvijas kultūrā dažādos laikmetos ir bijusi un joprojām ir būtiska nozīme.

Režisore Žurgina 20. gadsimta 70. gados veidojusi vairākas dokumentālās portretfilmas par ievērojamiem cilvēkiem. Filma "Ceturtā dimensija" ir par dzejnieku Ojāru Vācieti, kas tapusi kopdarbā ar operatoru Juri Podnieku, savukārt "Imants Ziedonis. Portrets locījumos" tapšanas iniciatīvu uzņēmies pats dzejnieks, sacerot scenāriju. Kopdarbs saņēma "Lielā Kristapa" balvu par labāko dokumentālās filmas scenāriju.

Savukārt filma "Raimonds Pauls. Portrets locījumos" ir stāsts par komponistu visdažādākajās situācijās - no vienatnes pie klavierēm, svilpojot un meklējot jaunu melodiju, līdz Dziesmu svētku kopkorim, kas dzied "Manai dzimtenei" un gavilējot izsauc autoru. Ceturtā filma - "Jānis Peters un mūsu laiks" - uzņemta desmit gadus vēlāk, Atmodas laikā. Tajā režisore Veldre skatījusi dzejnieku kā aktīvu sabiedrisku darbinieku, vienu no Atmodas garīgajiem līderiem.

Dokumentālo īsfilmu seansā "Cilvēks" iekļautās filmas uzņemtas uz 35 milimetru kinolentes un 2021. gadā restaurētas kā daļa no apjomīga Latvijas kinoklasikas restaurācijas procesa, kuru vada Latvijas Nacionālā arhīva Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs. Seansa laikā būs iespējams tikties ar režisori Žurginu.

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas" notiks no 8. aprīļa līdz 14. aprīlim Kaņepes Kultūras centra "Diagonāle" telpās, kinogalerijā "KSuns", kā arī "2Annas.lv" mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu