Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Arī "La Scala" atlaiž Putina kara atbalstītāju diriģentu Gergijevu

Foto: Publicitātes foto

Milānas operteātris "La Scala" atlaidis diriģentu Krievijas pilsoni Valēriju Gergijevu no Čaikovska operas iestudējuma, jo viņš atteicies nosodīt Krievijas uzbrukumu Ukrainai.

Šī iemesla dēļ sadarbību ar Gergijevu, kam ir draudzīgas attiecības ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu, ir pārtraukuši arī vairāki orķestri un festivāli Eiropā un ASV, tostarp Ņujorkas Kārnegija zāle un Parīzes filharmonija.

"La Scala" šodien paziņoja, ka otrdien Gergijevam nosūtīta vēstule, kurā viņš informēts par atlaišanu no Pētera Čaikovska operas "Pīķa dāma" izrādēm, kas paredzētas martā.

"La Scala" otrdien paziņoja, ka Gergijevs nepiedalīsies arī 7. martā plānotajā koncertā.

68 gadus vecais Gergijevs, kurš tiek uzskatīts par vienu labākajiem diriģentiem pasaulē, otrdien tika atlaists arī no Minhenes Filharmonijas orķestra galvenā diriģenta amata, ko ieņēma kopš 2015. gada.

Minhenes mērs Dīters Reiters iepriekš līdz pirmdienai bija devis laiku Gergijevam nosodīt Krievijas sākto karu Ukrainā. Otrdien Reiters paziņoja, ka Gergijevs ar tādu paziņojumu nav nācis klajā, tādēļ tiek atbrīvots no Minhenes filharmoniķu galvenā diriģenta amata.

Arī "La Scala" paziņoja, ka pēc Krievijas uzbrukuma Ukrainai Gergijevam nosūtīta vēstule, kurā viņš aicināts paust atbalstu mierīgam konflikta risinājumam.

"La Scala" norādīja, ka lēmums par diriģenta atlaišanu pieņemts, saskaņojot to ar Milānas mēru un operas fonda prezidentu.

Operteātris atklāja, ka no diriģenta nekāda atbilde netika saņemta un trīs dienas pirms nākamās uzstāšanās cits risinājums nav bijis iespējams kā tikai atlaišana.

Nākamā "Pīķa dāmas" izrāde "La Scala" paredzēta sestdien. Gergijevu tajā aizstās 27 gadus vecais krievu diriģents Timurs Zangijevs, paziņoja "La Scala".

Gergijeva atbalsts Putinam ir kritizēts arī agrāk. 2014. gadā viņš parakstīja mākslinieku un kultūras darbinieku paziņojumu Krievijas īstenotās Ukrainas Krimas pussalas aneksijas atbalstam.

Jau vēstīts, ka kara Ukrainā dēļ atcelts šovasar plānotais festivāls "Rīga Jūrmala", kurā, līdzās citiem orķestriem, bija gaidāma arī Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestra un diriģenta Gergijeva uzstāšanās.

Nepalaid garām!

Uz augšu