Bailēs tikt sodītiem par meitas publicēto "TikTok" saturu ģimene pamet Krieviju

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Desmit dienas pēc kara sākšanās Ukrainā, Amerikas vēstniecība aicināja savus tautiešus pamest Krieviju. Daudziem tas bija sarežģīts lēmums, tomēr kāda ģimene izdevumam "RollingStone" atklāj, ka jau pirms tam bija gatavi emigrēt. Viņiem bijis bail, ka tiks sodīti par video, kuru publicējusi meita. 

Pirms kara Ukrainā, kad realitāte atšķīrās no pašreizējās, Daniela 12 gadus vecā pameita publicēja video platformā "TikTok", paužot atbalstu LGBTQ kopienai. Video strauji kļuva populārs, un tas satrauca ģimeni. "Mums bija jālūdz video izņemt, lai mums nebūtu nepatikšanas par propagandas izplatīšanu," sacīja Daniels, kura vārds mainīts, lai aizsargātu viņa identitāti. "Zinājām, ka viņi varētu censties ar mums izrēķināties - vismaz izpostīt karjeru, bet sliktākajā gadījumā atņemt vecāku tiesības."

Ģimene cerēja, ka viņiem ir vairāk laika, lai aprastu ar domu par pārcelšanos citur. Tomēr nakts laikā viss mainījās.

"Mēs secinājām, ka ir būtiski nekavējoties pamest valsti, jo uztraucāmies, ka Putins slēgs robežas un Krievijas pilsoņi nevarēs doties prom no valsts."

Sieva un pameita iegādājās lidojuma biļetes un pameta Krieviju pirmās, savukārt pats Daniels devās prom ar auto. Ceļā no Krievijas uz jauno mājvietu viņam bija jāšķērso vairākas valstis, sākotnēji viņš devās uz Igauniju. Tā kā ģimene pameta mājas lielā steigā, Daniels uztraucās, vai ir sagatavoti visi nepieciešamie dokumenti. Pēc tam, kad robežsargi apstiprināja viņa iekļūšanu Igaunijā viņš juta lielu atvieglojumu: "Es vienkārši apstājos, lūkojos apkārt. Viss joprojām izskatījās kā Krievijā - ceļazīmes, cilvēki runāja krieviski. Tomēr es zināju, ka esmu prom. Mani pārņēma liels atvieglojums. Zināju, lai kas arī notiktu tālāk, grūtākais ir pārvarēts."

Lai gan viņš izkļuva ārpus Krievijas, viņa automašīna piesaistīja nevēlamu uzmanību visu ceļojuma laiku. "Manam auto ir Krievijas numurzīme, tādēļ cilvēki mēģināja biedēt un veica bīstamus manevrus manā virzienā. Kāds puisis Igaunijā strauji mainīja braukšanas virzienu - varbūt viņš mani neredzēja, bet domāju, ka viņš centās mani nobiedēt." 

Lai parādītu atbalstu Ukrainai un izvairītos no līdzīgiem starpgadījumiem, Daniels aizklāja Krievijas karogu uz numurzīmes. Savukārt auto logos ielīmēja Ukrainas karodziņus un plakātu ar saukli "Putin, ej di**t!".

Tomēr dažās valstīs Daniels rotājumus noņēma: "Citās valstīs viedokļi par notiekošo dalās. Piemēram, šķērsojot Slovēniju, mēs noņēmām plakātu "Putin, ej di**t!", pēc tam tie paši plakāti izpelnījās pozitīvu atzinību Austrijā."

Daniela ģimenei paveicās, jo viņi pieņēma lēmumu doties prom no Krievijas pirms iebrukuma Ukrainā:

"Jau pirms kara sapratām, ka viss Krievijā notiekošais liek pārkāpt mūsu principus gan kā pedagogiem, gan kā vecākiem. Citādi nebija iespējams būt drošībā."

Šobrīd Daniels ir atkal kopā ar ģimeni, un viņi ir gatavi veidot dzīvi no jauna. Daniels uzskata, ka amerikāņi neizprot Krievijas situāciju un to, ka stāties pretī Putinam ir sarežģīti. "Ja došanās protestā nozīmē, ka jūsu bērni, mamma, tēvs, radi un pat mājdzīvnieki ir pakļauti sodam, jūs domātu, vai protestēt ir tā vērts. Jums var nākties pat melot par savu nostāju, tikai lai pasargātu tos, kuri jums rūp." 

CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu