Foto ⟩ Emijas Vainhausas vecāki rada savu versiju par meitas traģisko likteni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Atgūt Eimiju"
"Atgūt Eimiju" Foto: kadrs no filmas

Šā gada septembrī britu dziedātājai Eimijai Vainhausai apritētu 39 gadi. Viņas intīmā un piesātinātā mūzika vēl šodien uzrunā teju visu pasauli. Par viņas spēcīgo un vienlaikus trauslo personību vēsta jauna dokumentālā filma "Atgūt Eimiju" ("Reclaiming Amy"), tā padziļināti ielūkojas Vainhausu ģimenes attiecību aizkulisēs.

Filma, kurā skatāmi vēl neredzēti kadri no dziedātājas bērnības, pusaudžu gadiem un dažādiem pasākumiem, šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzijā".

"Es neuzskatu, ka pasaule pazina patieso Eimiju, kuru es izaudzināju. Jūs domājat, ka pazīstat manu meitu - narkotikas, alkohols, atkarības, postošās attiecības. Nē, tas bija kas daudz vairāk," par filmu saka Eimijas māte Dženisa Vainhausa Kolionsa (Janis Winehouse Collins), kura šobrīd sirgst ar nopietnu slimību, kas liedz viņai pilnvērtīgi pārvietoties. 

Filmas reklāmas rullītis.

Filmā tiek intervētas Eimijas draudzenes, kas bija kopā ar dziedātāju līdz pēdējam brīdim, kā arī tēvs Mičs (Mitch Winehouse), kurš atzīst, ka meitas slava viņam nedaudz sagrozīja galvu, taču nevienu viņš nav mīlējis vairāk par Eimiju. Mičs filmā arī kritizē 2015. gadā izdoto dokumentālo režisora Asifa Kapadijas (Asif Kapadia) biogrāfisko kinolenti "Amy", kurā, viņaprāt, daudzi fakti ir sagrozīti. Viņš arī atzīst, ka pēc "Amy" pirmizrādes piedzīvojis nervu sabrukumu. 

Mičs toreiz licis no filmas "Amy" izņemt ainu par to, kā Eimija aizvadījusi Ziemassvētkus vienatnē. Viņš skaidroja, ka dziedātāja esot pavadījusi rītu ar savu līgavaini, bet pēcpusdienā viņi esot plānojuši katrs aizbraukt pie savas mātes. "Eimija, kā jau viņa dažreiz mēdz darīt, nolēma nekur nebraukt. Mans dēls Alekss devās pie viņas, lai viņai nebūtu jābūt vienai. Mēs iebildām, un viņi izņēma ainu no filmas. Tas bija nepatiesi un ļoti sāpīgi. Un tas ir tikai viens piemērs, cik šī filma ir tendencioza un neobjektīva," Vainhauss savulaik atklāja intervijā britu tabloīdam "The Sun".

Mičs Vainhauss un Eimija Vainhausa
Mičs Vainhauss un Eimija Vainhausa Foto: WENN

"Tas, kāda izveidojās Eimija, nebija audzināšanas rezultāts," filmā saka Eimijas bērnības draugs Maikls. 

Filmā redzam unikālus kadrus - foto un video no Eimijas bērnības, kuri liecina par saulainu un laimīgu bērnību. 

Lentē atspoguļoti arī Eimijas laimīgākie brīži, sākot mūziķes karjeru. Pirmie panākumi, uzstāšanās festivālos, tas viss spārnoja Eimiju. 

Dziedātājas otrais studijas albums "Back to Black" uznesa viņu nebijušos slavas augstumos, taču jau tajā laikā Eimijai bija problēmas ar atkarībām un bulīmiju. Milzīgā dzeltenās preses uzmanība, nemitīga vajāšana viņas psiholoģisko stāvokli tikai pasliktināja. Par albumu vienā vakarā viņa ieguva piecas "Grammy" balvas, turklāt vienu pasniedza Vainhausas elks Tonijs Benets (Tony Bennett). Tik spilgtam slavas prožektoram viņa nebija gatava.

Vēlāk Eimija apprecējās ar "nepareizo" cilvēku, kas veicināja narkotiku lietošanu, mūžībā devās viņas mīļā vecmāmiņa Sintija, kas izsita pamatu zem kājām, tas viss turpināja atstāt nopietnu iespaidu uz Eimijas psihi. Lai arī tēvs, kā tiek skaidrots filmā, esot mēģinājis piesaistīt mediķus, reālā situācija bija tāda, ka tuvinieki varēja uz šo situāciju tikai noskatīties no malas. 

Filmas pēdējās piecas minūtes ir īpaši skumjas, tiesa, lentes veidotāji nemēģina meklēt vainīgos. 

"Viņa narkotiku atkarību nomainīja pret alkoholu,"

filmā saka Mičs, piebilstot, ka Eimijai bija ilgstoši atturības periodi, taču tikpat ilgstoši, destruktīvi alkohola lietošanas posmi. 

Vainhausa nomira 2011. gadā no saindēšanās ar alkoholu. Viņa bija tikai 27 gadus veca.

Eimija Vainhausa
Eimija Vainhausa Foto: MATT DUNHAM/AP

Filmā arī akcentēts, ka pēc dziedātājas nāves viņas vecāki izveidoja īpašu Eimijas Vainhausas fondu, kas izglīto jauniešus par atkarībām. 

Dziedātāju pasaule atceras ne tikai ar vizuāli piesātinātajiem aksesuāriem un skaistuma trikiem, kas uz visiem laikiem ierakstījuši viņas tēlu mūzikas vēsturē, bet arī ar apbrīnojamo balsi un ļoti personiskajām dziesmām. Mazāk nekā desmit savas muzikālās karjeras gadu laikā viņa kļuva par "baltā soula" leģendu. Viņa nekad nebaidījās eksperimentēt un bija viena no pirmajām, kas drosmīgi no jauna pievērsās 60. gadu džeza mūzikai un spēja tai piešķirt mūsdienīgu skanējumu. Eimija izdeva tikai divus albumus, taču ar to pietika, lai iegūtu piecas "Grammy" balvas un balvu kā labākā britu dziedātāja. 

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu