Romāns dzīvespriekam un labam garastāvoklim – "Solis līdz altārim"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

Klajā nācis pašmāju autores Ilzes Aizsilas jaunais romāns “Solis līdz altārim” – darbs īsti vasarīgās nokrāsās, kuras caurvij humora un romantikas dzirkstis. Tā ir grāmata, kuras darbība notiek tepat Latvijā, nelielā, bet rosīgā pašvaldībā, un gan notikumi, gan galvenie varoņi ir ārkārtīgi pazīstami un lieliski ataino mūsdienu realitātes.

Dzimtsarakstu nodaļas vadītāju Teiksmu viņas priekšnieks, pašvaldības vadītājs Donāts, pārsteidz ar šķietami neizpildāmu un izaicinājumiem bagātu uzdevumu: ir jāizdomā, kā paglābt novadu, lai tas netiktu apvienots ar citu. Lauzot galvu gan šā, gan tā, sapulces laikā uzmirdz ideja: jāizstrādā ideāla iepazīšanās platforma, kura savestu kopā īstos cilvēkus, viņi apprecētos, un tādējādi novadā palielinātos iedzīvotāju skaits.

Tā kā Teiksmas un viņas kolēģes – spilgtās un kaprīzās juristes Šarlotes – datorprasmes aprobežojas ar sociālo tīklu lietošanu un “bumbiņspēlītēm”, iecerētā projekta īstenošanai tiek pieņemti darbā divi pievilcīgi un erudīti programmētāji.

Komiski un reizumis pat bīstami piedzīvojumi, savdabīgas laulību ceremonijas un kolorīti kāzu viesi, datorģēniju joki un jociņi – ainas seko cita citai, liekot aizrautīgi šķirt lappusi pēc lappuses, lai noskaidrotu: vai romāna noslēgumā putos šampanietis un vai kādam pārim skanēs “Rūgts!”?

Grāmatas lappusēs pavīd arīdzan nopietnāki pustoņi, atspoguļojot sociālvēsturisko fonu, – autore savā darbā prasmīgi ievij un apspēlē administratīvi teritoriālo reformu, koronavīrusu, kurš pāršalcis un satricinājis ne tikai Latviju, bet visu pasauli.

Gluži kā vasaras lietus, rakstītajās rindās ielīst arī saldsērīgas notis: pagātnes sāpes, vilšanās mīlestībā, pārpratumi un citi dzīvē sastopami pārdzīvojumi, no kuriem nav pasargāti ne romāna varoņi, ne tā lasītājs. Tomēr virsroku ņem dzīvesprieks un gaišs humors, aizvedot gan varoņus, gan lasītājus uz sirsnīgi laimīgām beigām.

Ilze Aizsila (1982) ir ieguvusi sociālo zinātņu maģistra grādu vadībzinātnē, darbojusies tūrismā un sabiedrisko attiecību jomā. Rakstītprasmi pilnveidojusi Latvijas Rakstnieku savienības Literārajā akadēmijā. Prozas meistardarbnīcu laikā tapis autores trešais romāns “Solis līdz altārim”. Tāpat kā romāns “Mīlas kastings” (2021), arī šis darbs lasītājus attālina no nopietnās ikdienas, lai uzlabotu omu atbilstoši rakstnieces moto “Literatūra sirdij un dzīvespriekam”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu