Salā, ledū un aukstumā. 10 interesanti fakti par filmas "Mamma vēl smaida" uzņemšanas aizkulisēm

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Uzņemot melno komēdiju "Mamma vēl smaida"
Uzņemot melno komēdiju "Mamma vēl smaida" Foto: Publicitātes foto

No 30. septembra pašmāju melnā komēdija "Mamma vēl smaida" uzsāks jaunu dzīvi uz lielajiem kinoekrāniem – trīs māsas un mamma režisores Elzas Gaujas debijas spēlfilmā ar spožu aktrišu ansambli — māsu lomās Anta Aizupe, Baiba Broka un Daiga Kažociņa.

"Mamma vēl smaida" ir ceļa filma / road movie ar melnās komēdijas elementiem, kurā ar smaidu runā par aktuālu tēmu — pasaulē izkaisītu tuvinieku attiecībām.

Viens no filmas veidotāju komandas biedriem – režisors un producents Andris Gauja īpaši TVNET kultūras ziņām ir sagatavojis interesantāko faktu apkopojumu par visai drastiskajiem uzņemšanas apstākļiem, dažādiem smieklīgiem atgadījumiem un neplānotām ķibelēm.

1. Filmas galvenais rekvizīts - ērmīgais 90-to gadu kantainais Mitsubishi L-300 busiņš - izrādījās vareni kaprīzs, un to regulāri nācās gan stumt, gan vilkt, gan arī cilvēciski pierunāt atkal ierūkties.

2. Filmējot pandēmijas laikā, kad robežas bija ciet, "Mamma vēl smaida" atrada dažādus veidus, kā mānīties, uzdodot Latvijas ainavas par Somijas ziemeļiem. Sniegs paliek sniegs, vienalga, vai tas būtu Ziemeļpolā, Antarktīdā vai Kilimandžāro virsotnē.

3. Pretēji fizikas likumiem aukstumā viss kļūst ātrāks. Filmējot mīnus 20 grādos, visa komanda pēkšņi šķita kā no jauna piedzimusi, un darbs tika padarīts divreiz ātrāk.

4. Kad jau bija apstiprināts galveno aktrišu - Antas Aizupes, Baibas Brokas un Daigas Kažociņas - ansamblis, izrādījās, ka viņas jau iepriekš ir saņēmušas norādes no dažādiem cilvēkiem par savu vizuālo līdzību - nereti savā starpā tiekot sajauktas Daiga un Baiba, un tāpat arī Anta un Baiba.

5. Ekstremālākajās sala dienās filmēšanas grupa spietoja ap jaudīgiem sildītājiem, kas pūš filmēšanas teltī karsto gaisu. Karstais gaiss ne tikai sasildīja filmēšanas grupas dalībniekus, bet arī izkausēja visu pēc kārtas, kas bija izgatavots no sintētiskiem materiāliem: ziemas zābakus, garos dūnu mēteļus un citus tērpus un aksesuārus.

6. Busiņš vēl mēnesi pirms pirmās filmēšanas dienas bija pilnībā izjaukts, ieskaitot vaļā atskrūvētu dzinēju, — svarīgais rekvizīts tika saskrūvēts kopā tieši vienu dienu pirms filmēšanas. Iespējams, tas ir izskaidrojums, kāpēc vairāki filmas komandas dalībnieki ir strauji nosirmojuši.

Foto: Filmas "Mamma vēl smaida" uzņemšanas aizkadri

7. Filmā ir aina, kur Daigas Kažociņas varonei saskaņā ar scenāriju bija jānobirdina asara. Režisore Elza Gauja, filmējot šo kadru, aktrisei puspajokam piekodināja — “Bet tad tieši vienu, ja?” Ticiet vai nē, bet Daiga nobirdināja precīzi vienu asaru.

8. Kad laikapstākļi kļuva pavisam ekstrēmi un ielas bija pārvērtušās par slidotavām, pēkšņi neatradās neviens, kurš būtu gatavs būt Baibas Brokas dublieris, sēžot pie braucoša busiņa stūres.

Foto: Publicitātes foto

Drosminieks izrādījās filmas producents Andris Gauja, kura raženais augums un lielā galva radīja nopietnas problēmas viņam uzstīvēt mugurā Brokas varones mēteli un parūku. Kopā Baibai Brokai filmā ir vismaz četri dublieri, ieskaitot operatora asistentu Jāni Rubeni, tērpu mākslinieci Līgu Krāsoni, ražošanas vadītāju Daigu Līcīti u.c.

Foto: Režisore Elza Gauja

9. Somu valoda ir katra latviešu aktiera izaicinājums. Vienā no dialoga rindām vienai no trim galvenajām aktrisēm bija tik sarežģīta (no latvieša viedokļa) frāze, ka, filmējot šo kadru, beigu beigās tika pielietota viltība — aktrise šo frāzi nospēlē tā, it kā būtu nodūrusi galvu (skatiens vērsts uz zemi), bet zemē — kā jau nojaušat, ar milzīgiem burtiem uzrakstīts špikeris…

Foto: Aktrise Daiga Kažociņa

10. Stāsts par nelaikā mirušās mammītes transportēšanu cauri Eiropai ir zināms daudziem, taču ārkārtīgi atšķirīgās versijās. “Mamma vēl smaida” scenārijā īpašu lomu spēlē jumta bagāžnieks, taču citās interpretācijās figurē kontrabasa futlāris, paklāja rullis un citi “iepakojuma” veidi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu