"Tā ir dabiska dzīves sastāvdaļa." Unikāla performatīvās mākslas meistarklase cilvēkiem ar invaliditāti

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

No 7. līdz 9. novembrim Rīgā viesosies skotu māksliniece Klēra Kaningema (Claire Cunningham), kas sevi dēvē par “dejotāju ar kruķiem”, lai sniegtu trīs dienu meistarklasi par skatuves performatīvo mākslu caur ķermeņa kustību pieredzi un deju. Meistarklasē aicināti piedalīties cilvēki ar funkcionāliem traucējumiem, kuri vēlētos sevi attīstīt perfomanču un skatuves mākslā.

Biedrība “Latvijas Jaunā teātrā institūts” (LJTI), organizējot Starptautisko laikmetīgā teātra festivālu “Homo novus”, jau otro gadu īpaši domā par pieejamību cilvēkiem ar dažāda veida invaliditāti – redzes, dzirdes un kustību traucējumiem, arī atspoguļojot invaliditāti uz skatuves.

Šogad festivālā “Homo novus” piedalījās starptautiski pazīstami mākslinieki Perel (ASV) un Kjāra Bersani (Chiara Bersani, Itālija). Šādā veidā LJTI veicina invaliditātes reprezentāciju arī uz skatuves.

Bet cik bieži uz profesionālās skatuves var redzēt vietējos māksliniekus ar invaliditāti? Situācija ir visai kritiska Baltijā kopumā, tādēļ LJTI piedāvā unikālu iespēju cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem piedzīvot meistarklasi.

Klēra Kaningema ir viena no Apvienotās Karalistes starptautiski atzītākajām māksliniecēm ar kustību traucējumiem, kura, konceptualizējot “kruķa” jēdzienu, sniedz iedvesmojošu piemēru iekļaujošas mākslas prakses īstenošanā. Kā saka pati māksliniece: “Tā ir absolūta nepieciešamība atspoguļot invaliditāti uz skatuves. Pretēji, mēs neatspoguļojam visu sabiedrību. Invaliditāte ir dabisks eksistences stāvoklis, kas pastāv cilvēcē. Tā ir dabiska dzīves sastāvdaļa. Invaliditāte - tas nav nekas anormāls. Tā ir pilnīgi normāla daļa no mūsu dzīves.”

Pieteikšanās meistarklasēm notiks tiešsaistē, aizpildot pieteikuma anketu

Lūgums ņemt vērā, ka meistarklase būs intensīvs 3 dienu darbs, pavadot tajā 6 stundas katru dienu (ieskaitot pusdienu pauzi). Ja jums ir īpašas pieejamības prasības (piemēram, nepieciešams zīmju valodas tulks), aicinām to norādīt anketā.

Meistarklases dalībniekiem nakšņošana netiks nodrošināta, uz meistarklasēm būs jāierodas katru dienu (norises vietā Rīgā). Meistarklasei tiks izvēlēti augsti motivēti dalībnieki, kuri vēlētos sevi attīstīt perfomanču mākslā arī turpmāk. Meistarklašu un lekcijas norises vieta tiks izziņota tuvākajā laikā (norises vieta būs pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem).

Meistarklase tiks papildināta ar vienu publisko notikumu – Klēras Kaningemas lekciju/performanci “4 Legs Good” 9. novembrī (angļu valodā).

Vairāk par Klēru Kaningemu (Claire Cunningham): izpildītāja un starpdisciplināru projektu radītāja, kas šobrīd sadarbojas ar tēlotājmākslas teātri “Tanzhaus NRW” Diseldorfā, kā arī Londonas laikmetīgās dejas centru “The Place”.

Kaningema ir viena no starptautiski atzītākajām māksliniecēm ar invaliditāti. Viņas darbi pēta sava ķermeņa fiziskās spējas un potenciālu, atsakoties no tradicionālas dejas tehnikas. Mākslinieci interesē invaliditātes ietekme ne tikai attiecībā uz kultūras jomu, bet arī sabiedrības priekšstatiem par vērtībām, saikni un savstarpējo atkarību.

Projekts tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu