Serpenta izdzinēji un brīnumpulveru tirgotāji – tagad arī televīzijā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Vasaras izskaņā sabiedrības uzmanību izpelnījās dokumentāli pētnieciskais seriāls “Karmas latvieši”, kas iedziļinājās maģiskās domāšanas un dziedniecības biznesa aizkulisēs un skaidroja abstrakto pakalpojumu pieprasījuma fenomenu.

Desmit “Karmas latviešu” sērijās pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:Baltica” pēta, kā uzbūvēts ar ezotēriku un maģisko domāšanu saistītais bizness.

Kas no tā pelna? Un kas patērē šos pakalpojumus? Sērijas veidotas kā mini detektīvstāsti, kurā žurnālistes atklāj, kā talantīgas sociālā tīkla “Instagram” satura veidotājas, harismātiski dziednieki un kosmosa enerģiju nolasītāji pelna naudu, manipulējot ar mūsu cerībām un bailēm.

Pētījumi liecina, ka Latvijā tam ir arī pateicīga augsne.

Foto: Publicitātes foto seriālam "Karmas latvieši"

Vēl pērn gandrīz katrs trešais latvietis ticēja, ka vīrusi tiek radīti valdības kontrolētās laboratorijās, lai ierobežotu sabiedrības brīvību.

Senāks pētījums rāda, ka vairāk kā puse latviešu tic ļaunajai acij un raganu burvestībām.

Tas ir vairāk nekā vidēji mūsu kaimiņvalstīs. Tas liecina, ka eksistē paralēlā pasaule, kurā cilvēki bez atbilstošas izglītības, bet ar skanīgiem nosaukumiem par naudu sola skaistumu, laimi un izraušanos no sistēmas.

Vairums no iedzīvotājiem par to nenojauš, bet šis bizness mēdz ietekmēt gan attiecības, gan sabiedrības ticību izglītībai un zinātnei.

“Ideja šim pētījumam radās Covid-19 izraisītās pandēmijas laikā, kad redzējām, cik viegli cilvēki notic izdomātai informācijai. Vienlaikus novērojām, ka šajā laikā pieauga arī dažādu tiešsaistes kursu piedāvājums, kuros pēc būtības tirgo tukšu gaisu,” stāsta idejas autore, “Re:Baltica” pētnieciskā žurnāliste Inga Spriņģe.

“Piekrītot, ka katrs var ticēt, kam vēlas, mēs uzskatām, ka problēma rodas brīdī, kad šo kursu un lekciju iespaidā cilvēkos tiek sēta neuzticēšanās medicīnai, izglītībai un valsts institūcijām. Tad tas kļūst bīstami, jo ietekmē mūs visus.”

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu